Importanta greutatii sanatoase

Atingerea si mentinerea unei greutati sanatoase este importanta pentru sanatatea per ansamblu si poate ajuta la prevenirea si controlarea multor boli. Daca esti supraponderala sau obeza, esti la risc mare de a dezvolta serioase probleme de sanatate, incluzand bolile de inima, tensiune, diabet de tip 2, probleme de respiratie, si anumite tipuri de cancer. Iata de ce mentinerea unei greutati sanatoase este atat de importanta. Ajuta la diminuarea riscului dezvoltarii acestor probleme, te ajuta sa te simti bine, si iti da mai multa energie sa te bucuri de viata.
Supraponderalitatea inseamna sa ai greutate in plus de la muschi, oase, grasimi, si/sau apa. Obezitatea inseamna sa ai o cantitate ridicata de extra grasime in organism. Indicele de masa corporala este o masura folositoare a supraponderalitatii si obezitatii.
Factori care contribuie la o greutate sanatoasa
Multi factori pot contribui la greutatea unei persoane. Acesti factori includ mediul, istoria familiei si genetica, metabolismul ( modul in care corpul transforma mancarea si oxigenul in energie) si comportament.
Balanta energiei
Balanta energie este importanta in mentinerea unei greutati sanatoase. Cantitatea de energie sau calorii pe care o obtii de la alimente si bauturi este echilibrata cu energia pe care organismul o foloseste pentru lucruri precum respirat, digerat si fiind activi din punct de vedere fizic.
– Aceeasi cantitate de energie IN si energie OUT in timp = greutatea ramane constanta
– Mai multa energie IN decat OUT in timp = inseamna ca iei in greutate
– Mai multa energie OUT decat IN in timp – slabire
Pentru a-ti mentine o greutate sanatoasa, energia ta IN si energia OUT nu trebuie sa fie echilibrate la fel in fiecare zi. Este vorba despre echilibrul in timp care ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase.
Poti sa atingi si sa mentii o greutate sanatoasa daca:
– Urmezi o dieta sanatoasa, si daca esti supraponderala sau obeza, redu consumul zilnic cu 500 de calorii pentru a slabi.
– Daca esti activa din punct de vedere fizic
– Limiteaza timpul pe care il petreci ca fiind inactiva fizic.

Citeste si:  Tratamente naturale pentru par
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.