fbpx

Dieta Sonoma

Un alt sistem nou care se bazeaza pe numele unei zone faimoase este Dieta Sonoma („The Sonoma Diet") – dupa succesul dietei South Beach (denumita dupa legendarele plaje din Florida) a venit si randul regiunii viticole din California. Cei care se asteapta la o dieta bazata pe struguri, must si vin vor fi insa dezamagiti, pentru ca autoarea, Connie Guttersen, se bazeaza pe dieta mediteraneeana – carne slaba, ulei de masline, legume si fructe.

Studii facute recent au furnizat dovezi clare ca dieta nu numai ca este sanatoasa, ci consumul de ulei de masline chiar ajuta la scaderea nivelului colesterolului. Uleiul de masline contine antioxidanti care descurajeaza bolile cronice, inclusiv cancerul.

Principiul de baza al dietei este sa reduci portia alimentara si sa te opresti atunci cand te simti satula. Mesteca incet alimentele si acest lucru ii va permite organismului tau sa faca diferenta intre foame si satietate, iar aportul scazut de calorii va duce la scaderea in greutate. Este de asemenea important sa alegi grasimi "bune"-in special cele vegetale, cum ar fi uleiul de masline in locul grasimilor animale, deci renunta la unt, creme fraiche, carnati, sunca, mezeluri sau branzeturi grase.

Citeste si:  Nutritie adecvata

O dieta bogata in substante nutritive si ingredienti proaspeti care vor face foarte bine in special adeptelor "junk food". A fost testata de-a lungul generatiilor si s-a dovedit a contribui din plin la sanatatea organismului si la o stare generala de bine. Kilogramele pierdute nu se mai intorc. Aceasta dieta este ideala pentru mancaciosi, pentru ca alimentele nu trebuie cantarite la miligram.

Dieta Sonoma este foarte simpla. Se recomanda consumarea alimentelor in trei trepte pe masura ce se inainteaza in cura.In primele 10 zile se slabeste foarte mult pentru ca sunt recomandate in special legumele, fructele, proteine si cereale. In partea a doua (care dureaza din ziua a 11 a pana cand atingeti greutatea dorita) lista de alimente include pestele si fructele marine.Ultima treapta este de fapt intrarea in rutina a consumarii numai acestor alimente din primele 2 faze si asigura pastrarea unei greutati constante.

Ceea ce este nou in aceasta dieta este faptul ca se indica o anumita marime a farfuriilor si a canilor/paharelor din care sa consume persoanele interesate de ea. Acest lucru,desi pare ciudat, este foarte util pentru ca nu mai apare vesnica problema: "Cat de mica e o ceasca?" sau „Ce inseamna o farfuriuta?" deoarece pe piata exista tot felul de marimi. Astfel pentru micul dejun este recomandata o farfurie de mica si pentru restul meselor una medie.

Citeste si:  Lectia de machiaj bronzant

La micul dejun este recomandat sa se consume 25% cereale si 75% proteine sau lapte 50 % si cereale 50%.Pentru pranz este recomandat 40% proteine si 60% legume iar la cina 30% proteine, 20 % cereale si 50 % legume. Nu este propus un anumit meniu ci doar proportiile din fiecare categorie si o lista de alimente recomandate sau interzise. Astfel sunt recomandate fructele (mere, portocale, prune, banane, pere) pui, peste, lapte degresat, iaurt, cereale de tot felul,ulei de masline, nuci si migdale. Sunt interzise untul, margarina, orezul alb, sucuri carbogazoase, maioneza, gem, jeleu, cartofii prajiti, chipsurile, prajiturile, dulciurile, mancaruri cu mult ulei.

Trebuie sa va schimbati obiceiurile culinare sa mentineti in casa doar mancare sanatoasa si sa eliminati pe cat posibil orice ispita. Este de asemenea foarte important sa aveti foarte bine stabilit telul si greutatea pe care doriti sa o obtineti in perioada in care tineti dieta. Dupa ce atingeti aceasta greutate este de preferat sa mentineti pe cat posibil principalele trasaturi ale dietei si sa nu va infruptati cat mai repede din toate alimentele care v-au fost oprite.

Citeste si:  Masti faciale anti-imbatranire

De asemenea este foarte important si felul in care mancati. Nu va aruncati direct asupra mancarii. Este important sa o savurati, sa nu mancati la intamplare, sub imboldul de moment al poftei sau al foamei. Incercati pe cat posibil sa aveti un anumit orar, obicei al meselor si sa il respectati. Nu mancati seara dupa ora 6. Mancati incet si acordati atentie fiecarui aliment sau bautura introdusa in gura, valorificand la maxim gustul.

Invingeti-va pofta de dulciuri si incercati sa aveti o abordare cat mai temperata. Este de preferat sa mancati in cantitati mici decat sa le savurati in cantitati mari la sfarsitul curei. Acordati-va acest deliciu din cand in cand insa fiti constienta ca in cantitati mari va sta intre dvs si o silueta de invidiat.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.