fbpx

Cine a inventat produsele cosmetice? Chanel?!

Produse cosmetice istorie

Te-ai gandit ca fardurile nu sunt o descoperire a companiei Chanel, ca nu Vichy a inventat crema anticelulitica sau ca pasta de dinti Colgate?

Niciodata nu m-am intrebat cum, cine si unde a inventat produsele cosmetice pe care le folosim si noi azi, dar acum ca am aflat, am spus ca un pic de  istorie a produselor cosmetice nu strica.

De la egiptenii antici am primit o mostenire foarte bogata in tot ceea ce inseamna cultura, si se pare ca si in ceea ce inseamna infrumusetare si cosmetica.

Citeste si:  Fermitate obraji

Egiptenii foloseau produse cosmetice inca din anul 4000 I.e.n., prima atestare documentara fiind in timpul primei dinastii (2920-2770) cand se folosea de la pasta de dinti si pana la crema anticelulitica, creme anti-rid sau anti-vergeturi. Credinta egiptenilor era ca numai un corp curat si frumos-mirositor se poate prezenta in fata zeilor, asa ca produsele de igiena si cosmetica erau folosite atat de femei cat si de barbati.

Folosirea produselor cosmetice in Egypt

Ingredientul de baza pentru majoritatea cosmeticelor era Mesdementul, un amstec de aur si cupru, pe care il foloseaua pentru infrumusetarea corpului si a fetei dar si pentru alungarea spiritelor rele si a deochiului. Pe pleoape isi aplicau un fard verde foarte intens dar si un contur asemanator cu dermatograful de azi, de un negru puternic, facut din migdale carbonizate, cupru oxidat si ocru. Pentru buze si obraji, in loc de ruj si blush, foloseau un amestec de argila si apa.

Citeste si:  Tunsori de top in 2009

Dupa baie se foloseau uleiuri aromate sau mir, pentru a hidrata pielea, operatiune necesara nu doar pentru cosmetizare ci si pentru hidratare, clima fiind foarte uscata. Egiptenii aveau si tatuaje, chiar daca erau considerate erotice si le faceau in primul rand dansatorii si cantaretii. Tatuajele se faceau chiar si pe fata. Locul sapunului modern era luat de un produs facut din grasimi vegetale, parfumate cu lamaie, uleiuri esentiale si plante aromatice.

11 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.