fbpx

Uleiul de masline

Please select a featured image for your post

Unele legende mediteraneene spun ca maslinul ar fi luat nastere odata cu omenirea. In Palestina legenda spune ca primul maslin ar fi crescut pe mormantul lui Adam. In urma cu 3000 sau 5000 de ani cei care au inceput sa cultive maslinul erau popoarele mediteraneene, iar la ora actuala cea mai mare productie de ulei de masline se realizeaza in Italia, Spania si Grecia. Pentru a obtine uleiul de masline nu trebuie asteptat ca maslinele sa cada din copac deoarece fiind prea mature ar da uleiului o aciditate excesiva. Maslinele vor fi presate timp de doua saptamani, dupa care vor fi separate de impuritati( frunze sau ramurele) apoi presate din nou, insa fara zdrobi samburii. Se va obtine astfel o pasta care urmeaza sa fie amestecata la rece sau la cald. Pasta obtinuta anterior va fi supusa unei presiuni mici, dar constante, separandu-se partea lichida de cea solida.O ultima etapa este cea de centrifugare, eliminandu-se astfel apa in exces. Uleiul de masline poate fi virgin sau extravirgin. Cel extravirgin este de obicei cel mai scump avand aroma cea mai pregnanta si aciditatea cea mai redusa. El se obtine prin presarea fructului, fara vreo interventie chimica. Uleiul de masline virgin este mai acid, mai putin parfumat fiind al doilea ca si pret si calitate. Acesta se obtine din amestecul de ulei de masline rafinat cu ulei de tip „virgin”. Uleiul de masline poate fi folosit in diverse scopuri, cele mai importante fiind sanatatea, frumusetea si domeniul culinar.
Uleiul de masline si sanatate. Inca din Evul Mediu uleiul de masline era folosit pentru tratarea diverselor afectiuni, cum ar fi nevralgiile, afectiunile gastro intestinale si ginecologice. De-a lungul timpului uleiului de masline i-au fost gasite si alte proprietati curative, iar in prezent acesta este utilizat pentru tratarea unui numar foarte mare de afectiuni, cum ar fi: ulcerul peptic si gastro duodenal, indigestia, boli digestive, diabet, reumatism, colesterol, afectiuni biliare, boli cardio vasculare si ateroscleroza, osteoporoza etc.
Citeste si:  Make up a la Angelina Jolie
Uleiul de masline este bogat in vitamine si in saruri de fier. Vitamina A si E din uleiul de masline ajuta la mentinerea elasticitatii si hidratarii pielii protejand-o de efectele negative ale razelor solare. Vitamina E neutralizeaza radicalii liberi si poate preveni aparitia unor forme de cancer. S-a constatat ca in bazinul mediteranean, respectiv in tarile cu o productie ridicata de ulei de masline unele forme de cancer sunt mai putin frecvente, acest lucru fiind pus pe seama unui consum crescut de ulei de masline in aceste zone. Uleiul de masline, datorita unei substante din compozitia sa numita „oleochantal” inhiba actiunea unor enzime implicate in procesele inflamatoare, fiind astfel considerat un analgezic natural si actionand la fel ca ibuprofenul. Uleiul de masline contine si alte vitamine, cum ar fi: B,C,D si K.
Citeste si:  Sa nu uitam ce este important!
Uleiul de masline si frumusetea Cea mai importanta caracteristica a uleiului de masline este aceea ca are o puternica actiune antioxidanta luptand impotriva imbatranirii. Din cele mai vechi timpuri se cunosc proprietatile sale benefice in hranirea si hidtratarea pielii si parului. Uleiul de masline este componenta principala a unor masti folosite pentru tenul uscat si imbatranit. O alta utilizare a acestuia se refera la unghiile fragile si pielea mainilor, pentru care se prepara masti ce combina uleiul de masline cu alte ingrediente naturale.
Citeste si:  Machiaj de toamna - iarna (video)
Uleiul de masline in domeniul culinar Uleiul de masline are particularitatea de a absorbi si asimila mirosurile cu care vine in contact, transformandu-se intr-un veritabil condiment, ce da un gust deosebir multor feluri de mancare. Este folosit la prepararea salatelor de cruditati, dar este bun si pentru prajit, pastrandu-si valorile nutritive mai bine decat alte uleiuri. Uleiul de masline este cu atat mai gustos cu cat este consumat mai aproape de data prepararii. In primele 4-6 luni, uleiul isi conserva calitatile organoleptice, insa le pierde aproape in totatitate dupa 13-14 luni. Cei mai mari dusmani ai uleiului de masline sunt lumina si caldura fiind indicat ca acesta sa fie depozitat intr-un loc racoros (14 grade C) si intunecos, in recipienti din otel inoxidabil, portelan sau sticla inchisa la culoare.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.