Exista multe lucruri pe care le putem face in bucatarie pentru ca hrana noastra sa ramana savuroasa, dar sa nu ingrase la fel de mult. Asta inseamna a gati usor. Pentru a ne controla aportul caloric, sa ne pregatim singure mancarea este alegerea rationala.
Ustensilele potrivite
Bucatareala sanatoasa are nevoie de instrumente care sa o sprijine. Intai de toate, tigaile trebuie sa fie din materiale care permit gatitul fara grasimi. Apoi, oala cu aburi, wokul sau gratarul vertical, pentru ca grasimea sa se scurga si sa nu arda, poluand cartea, hartia speciala pentru gatitul «en papillote».
Ingredientele potrivite
Trebuie sa intelegem calitatea calorica a alimentelor. O ciocolata mars poate avea acelasi numar de calorii ca o oala de fasole verde, cu toate astea, fasolea nu se va depune pe solduri. Atentie la indexul glicemic deoarece dulciurile ingrasa mai mult decat… grasimea.
Evitati indulcitorii, care continua sa va intretina dependent e gustul dulce si sunt nesanatosi. Evitati si supele la plic, cuburile tip knorr sau sosurile de soia, sosurile tipice bucatarie asiatice, gelatina.
Evitati cartofii.
Faceti-va provizii de ierburi: cimbru, dafin, rozmarin, busuioc, frunze de arpagic, menta, patrunjel, coriandru. Toate dau gust unor mancaruri altfel fade. Acelasi lucru este valabil si pentru condimente (curry, curcuma, paprika, sofran, piper, scortisoara, ghimbir). In plus, ajuta si digestiei.
Gatiti cu usturoi, ceapa, arpagic, lamaie.
Asezonati mancarea cu vinegrete, mustar, castraveti murati, muraturi, capere. Asigurati-va ca aveti in bucatarie uleiuri cu arome puternice, de nuci, alune sau masline.
Daca doriti mezeluri, orientati-va spre jambon alb, carne tocata slaba, bresaola, pastrama de vitel sau pui.
Favorizati gatitul fara grasimi
La aburi, se poate prepara orice. Legume sau carne, carora le adaugam apoi un sos dietetic pe baza de branza si verdeturi, rosii sau zeama de lamaie pentru a conferi gust.
Fierberea este la fel indicata. Totusi, pentru ca legumele sa isi pastreze vitaminele si sa fie crocante, este recomandat sa fie tinute putin in apa. Pentru ca pestele si carnea sa aiba aroma, se pot adauga condimente in apa. La fel si pentru paste sau orez. Pe care vi le recomandam al dente daca tineti la abdomenul plat.
Mai exista metoda inabusirii legumelor, carnurilor si sortimentelor de peste cu carnea ferma. Este o preparare lenta, la foc mic, intr-un vas acoperit. Se pune putin lichid si se lasa pe foc un timp indelungat. O metoda foarte buna pentru orez.
La cuptor putem face legume, gratinuri, fripturi, preparate pe baza de oua. Daca vrem sa evitam uscarea, adaugam supa sau legume zemoase precum rosiile. Nu uitam de ierburi si condimente. Atentie insa. In cazul unor alimente precum cartofii, indicele glicemic creste la cuptor. In cazul lor, vom prefera fierberea. Tot la cuptor putem prepara alimente in hartie sau in folie de aluminiu (mai putin recomandata din cauza toxicitatii).
Daca preparam ceva la gratar, este indicat sa-l incingem bine inainte si sa incercam sa evitam «inteparea» alimentelor pentu a nu risipi sucurile.
Eu am probleme cu kilogramele de cativa ani si de o saptamana fac cura cu thermacuts. Chiar sunt curioasa daca o sa dau jos vreun kilogram.