fbpx

Tratamente pentru matreata

Nesuferita matreata care ne strica frumusetea parului este o afectiune cronica a scalpului, care se manifesta prin mancarime si cojirea pielii capului. Desi nu e contagioasa si foarte rar reprezinta o problema serioasa de sanatate, matreata pune probleme de ordin estetic si este relativ greu de tratat. Vestea buna este ca se poate scapa de matreata sau, in cel mai rau caz, ea poate fi tinuta sub control. Uneori ajunge doar ceva mai multa atentie la igiena scalpului si spalarea mai frecventa a parului, alteori e nevoie de sampoane speciale.

Simptomele matretii le stim deja cu totii: scalpul este iritat, iti da mancarimi si se cojeste, de unde acele mici bucati albicioase de piele moarta vizibile pe par si pe haine, in zona umerilor si a spatelui.

In majoritatea cazurilor, scapam de matreata prin simpla spalare a parului si scalpului cu un sampon cosmetic special. Le vei recunoaste prin inscriptia „anti-matreata” sau „anti-dandruff” de pe ambalaj. Daca te confrunti cu o matreata rebela, care nu cedeaza cu niciun chip sau care irita foarte tare scalpul, ce mai bine este sa te lasi pe mana unui dermatolog care poate stabili cauzele exacte ale afectiunii tale. Matreata in sine nu este chiar o boala, ci, mai degraba, un efect al unei alte probleme, iar pentru a scapa de ea, trebuie sa tratezi cauza.

Care sunt cauzele matretii ?

&nbsp&nbsp &nbsp • Pielea uscata este vinovata pentru episoadele trecatoare de matreata. Iarna cand afara e rece, inauntru e foarte cald, iar aerul este uscat, pielea noastra devine si ea mai uscata ca de obicei. Scalpul incepe sa-ti dea mancarimi si se cojeste, ca si pielea de pe picioare sau maini. Acele puncte albe formate din pielea moarta sunt mai mici si mai uscate decat in alte tipuri de matreata.

Citeste si:  Machiaj pastelat

&nbsp&nbsp &nbsp • Dermatita seboreica este foarte frecvent intalnita ca motiv al matretii. Pielea capului este grasa, rosie si acoperita cu acei solzi mici, albi sau galbeni. Dermatita seboreica nu se limiteaza la pielea capului si afecteaza si alte zone: sprancenele, partile nasului, zona din spatele urechii, pieptul, zona inghinala.

&nbsp&nbsp &nbsp • Igiena precara este si ea o cauza frecventa a matretii. Daca nu-ti speli parul si scalpul indeajuns de des, sebumul si celulele moarte se aduna, ducand la formarea matretii.

&nbsp&nbsp &nbsp • Psoriazisul este o afectiune dermatologica ce provoaca o acumulare de celulele moarte, care formeaza solzi grosi, argintii. De obicei, psoriazisul afecteaza alte parti ale corpului – genunchii, coatele – dar poate afecta si scalpul.

&nbsp&nbsp &nbsp • Eczemele scalpului duc la cojirea pielii.

&nbsp&nbsp &nbsp • Dermatita de contact se manifeste prin sensibilitate la anumite sampoane sau produse de styling. Rezultatul: un scalp rosu, iritat, care te mananca si formeaza matreata.

&nbsp&nbsp &nbsp • Malasseezia este adesea cauza matretii rebele care nu cedeaza nici cu cele mai bune sampoane. Este o ciuperca ce traieste pe scalpul adultilor sanatosi, dar fara a crea probleme. In anumite momente, ea incepe sa se dezvolte excesiv, hranindu-se cu sebum. Pielea scalpului devine iritata si incepe sa creeze mai multe celule noi decat ar fi normal. Celulele care sunt in plus mor si cad, iar impreuna cu uleiurile naturale ale parului formeaza acele puncte albe, uleioase, vizibile pe haine si par.

Citeste si:  Sfaturi de machiaj pentru femeile de culoare (video)

Nu se stie ce provoaca aceasta inmultire excesiva a malasseziei si nici de ce la unii se intampla, iar la altii nu. Oricum, pielea grasa, schimbarile hormonale, stresul, boala, slabirea sistemului imunitar, igiena precara, varsta sunt considerate factori de risc. Malassezia se hraneste cu grasimea scalpului, deci persoanele cu piele grasa sunt predispuse acestei boli. La fel si cele care au o dieta saraca in zinc, vitamine din grupul B si acizi grasi nesaturati.

Desi matreata poate fi tinuta sub control, tratamentul poate necesita putina rabdare si perseverenta. Daca igiena mai riguroasa, cu un sampon obisnuit nu a dat rezultate, le poti incerca pe cele speciale pentru matreata. Probabil ai auzit de la persoane diferite ca unele sunt bune si altele nu. Nu este vorba numai de calitatea samponului, ci si de compatibilitatea intre el si scalpul fiecaruia. De aceea, trebuie incercate mai multe tipuri de sampoane pana cand il gasesti pe cel potrivit pentru tine. Citeste cu atentie ingredientele fiecarui sampon. Ca sa fie cu adevarat bun, el trebuie sa contina una din urmatoarele substante :

&nbsp&nbsp &nbsp • Zinc pirition (in Head & Shoulders), substanta cu proprietati antibacteriene si antifungice.
&nbsp&nbsp &nbsp • Gudron (in Neutrogena T/Gel), o substanta care incetineste innoirea celulelor.
&nbsp&nbsp &nbsp • Acid acetilsalicilic (in Alpecin, Uriage Squaphane), care ajuta la eliminarea solzilor de matreata. Poate usca scalpul, de aceea se recomanda folosirea unui balsam.
&nbsp&nbsp &nbsp • Sulfat de seleniu (in Selsun Blue), care prelungeste viata celulelor si reduce malassezia. Aceasta substanta poate sa decoloreze parul. Citeste cu atentie instructiunile.
&nbsp&nbsp &nbsp • Ketoconazol (in Nizoral), un antifungic cu spectru larg, care poate da rezultate bune acolo unde alte tratamente au esuat.

Citeste si:  Botox

Pentru un tratament eficient, foloseste zilnic unul dintre aceste sampoane pana cand matreata incepe sa dispara, apoi redu spalarile parului la 2-3 pe saptamana. Este posibil ca samponul ales sa functioneze un timp, iar apoi sa revina matreata. Este normal sa fie asa, pentru ca pielea si bacteriile de la suprafata ei se obisnuiesc cu substantele din produs. Cand consideri necesar, schimba samponul. Nu uita sa-l lasi in par, macar cateva minute, la fiecare spalare, pentru a avea timp sa-si faca efectul.

Daca si dupa cateva saptamani de tratament, matreata persista, cel mai indicat este sa mergi la un medic dermatolog care iti poate prescrie un tratament mai puternic sau poate depista cauza problemelor tale.

Pana atunci, pastreaza o igiena riguroasa a scalpului, renunta pe cat posibil la produsele de styling, mananca santos si, mai ales, fereste-te de stres.

Daca esti in cautarea unui remediu naturist, poti incerca uleiul din arbore de ceai care se gaseste in sampoane sau ca atare si se pare ca ar avea proprietati antiseptice, antifungice si antibiotice.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.