
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la apa curgand sau invaluind ademenitor corpul obosit de alergatura zilei parca prind puteri, macar atatea cat sa trec peste rutina sau agitatia zilei si sa ajung sa ma bucur de ‘sedinta; de rasfat de seara. Si, pentru ca varietatea poate face minuni si in acest domeniu, nu scap nici o ocazie de a incerca noi arome si decoruri ce au efecte miraculoase in ceea ce priveste relaxarea, tonifierea, revigorarea… in general starea de bine fizica si psihica data de o baie buna. Bineinteles, pana a ajunge la alegerea ‘ingredientelor’ care sa insoteasca miraculoasa apa, intotdeauna trebuie respectate cele doua reguli de baza: fara temperaturi exagerat de ridicate si cu limita de timp de maxim 20 de minute. Motivele? Baile fierbinti sunt recomandate doar in cazuri ‘de urgenta’ – cum ar fi iminenta unei raceli, insa repetate des isi pierd efectul; de asemenea in cazul celor care sufera de anumite afectiuni (hipertensiune, aritmie cardiaca, ischemie cardiaca, accident vascular, tromboza etc) sunt contraindicate. In ceea ce priveste baile prea lungi – pot ajunge sa aiba efecte contrare celor de infrumusetare si relaxare sau revigorare (incretirea pielii, senzatii de molesire).
In general se incepe cu dusul de ‘ingrijire’ in timpul caruia ne masam energic tot corpul cu lufa si un gel exfoliant dupa care, in functie de starea pe care o urmarim, lasam apa sa curga si adaugam diverse plante, infuzii sau uleiuri…
Daca dupa ziua care s-a incheiat urmeaza o seara, eventual noapte, activa, apelam la rozmarin sau citrice pentru a ne lua senzatia de oboseala si a ne reda energia de care sigur vom avea nevoie pentru a fi irezistibile. Functioneaza si in cazul starii depresive iar despre rozmarin se stie ca are efect benefic asupra memoriei!
Din cand in cand, pentru ca mainile reci sau transpiratia abundenta nu sunt o carte de vizita buna, apelam la beneficiile cimbrului adaugat in apa de baie pentru imbunatatirea circulatiei periferice si reducerea transpiratiei.
Cunoscuta pentru efectele afrodisiace si actiunea tonifianta, nucsoara ne desfata simturile si ne pregateste inaintea intalnirii cu El.
In serile in care baia reprezinta preludiul bine meritatei odihne nocturne lasam menta sa ne aline durerile de cap cauzate de oboseala si griji si sa linisteasca freamatul nervilor intinsi uneori la maxim. Esentele de conifere au, de asemenea, efect relaxant. Un exemplu de astfel de esenta usor de preparat ar fi: se pun 300 g muguri de pin si 300 g ace de brad la fiert in 5 l de apa timp de 20 minute. Lichidul se toarna in apa de baie aflata la temperatura de 34 – 35 grade C. Esenta de brad are efecte tonice asupra sistemului nervos si este unul dintre remediile consacrate pentru insomnie, stari de tensiune nervoasa si stres. Este eficace si pentru crampe si dureri musculare – numai buna dupa o dupa amiaza la sala !!!Lapte si miere in baie nu este o gluma, ci reteta relaxarii si catifelarii pielii in 20 de minute: 50 ml de lapte in care se adauga 2 linguri mari de miere si se amesteca pana la dizolvarea completa a acesteia – amestecul se adauga in apa de baie.
Lista nu se opreste aici, insa eu o voi face si va astept sa ne impartasiti si voi retetele preferate de baie.