fbpx

Mierea, deliciu si medicament

Please select a featured image for your post

Aproape ca nu exista un alt produs care ar putea egala puterea terapeutica a mierii, aceasta fiind o excelenta sursa de energie pentru organismul uman, un produs usor de asimilat , cu rezultate rapide folosita de mii de ani in tratamente medicale ale diverselor afectiuni, dar si in cosmetica. Prima mentiune referitoare la miere apare in scrieri cuneiforme, sumeriene si babiloniene precum si in texte sacre din India si vechi texte egiptene. In Egipt, in secolul 40. i. Hr, mierea era deja folosita ca indulcitor, fiind un aliment foarte pretuit. Egiptenii il utilizau ca o modalitate de plata in natura sau il aduceau ca tribut zeilor, mierea facand parte din hrana animalelor considerate sacre. In Grecia antica, mierea era adesea oferita spiritelor mortilor sau adusa ca ofranda la templu. Utilizarea mierii ca si preparat cosmetic este mentionata inca din antichitate cand Popeea, sotia lui Nero folosea mierea alaturi de lapte ca lotiune pentru ingrijirea fetei. In secolul XI d. Hr scrierile atesta faptul ca mierea era folosita de catre germani pentru a indulci berea.
Locuitorii din America Centrala si Mexic practicau o apicultura relativ dezvoltata in jurul secolului XVI d.Hr. In jurul anului 1638 in New England au fost aduse albine de miere, acestea fiind denumite de catre nord americani „mustele omului alb”. O serie de femei celebre printre care si Margareta, sotia lui Henric al IV-lea, precum si regina Anna a Angliei au folosit mierea ca preparat de infrumusetare.
Citeste si:  Secrete machiaj de la Hollywood 6 (video)
Cosmetica exploateaza bogatia de principii active ale mierii. Calitatiile binefacatoare ale mierii in ingrijirea tenului si a pielii in general se datoreaza compozitiei deosebite pe care o are aceasta. Mierea contine fructoza si glucoza care ofera corpului energie. Aceasta combinatie unica este perfecta pentru prevenirea oboselii, dar si pentru sustinerea performantelor sportive. Pe langa acestea mierea mai contine si minerale, (fosfor, potasiu, zinc, fier, etc), acizi organici cu actiune bactericida si bacterostatica (cel mai cunoscut fiind acidul pantotenic cu efect cicatrizant), vitamine (B1, B2, B6, B12, C, PP, A). Mierea este considerata un agent antimicrobian eficient, luptand cu succes impotriva unor arsuri usoare sau infectii bacteriene. Mierea activeaza circulatia sangvina, datorita unei substante vaso-dilatatoare care face parte din componenta ei.
Citeste si:  Slabim si ne detoxifiem cu monodietele
Mierea este folosita in prelucrarea cremelor, unguentelor, pastelor, lotiunilor si rujurilor. Ea este folosita alaturi de celelalte produse apicole, derivate din ea, laptisor de matca, propolis, polen, in profilaxia ridurilor, in tratamente de depigmentare, in masti nutritive si relaxante pentru ten, in reglarea secretiei de sebum la tenul gras si acneic. Ca si peeling pentru catifelarea si netezirea pielii, dar si ca o masca pentru regenerarea si revigorarea parului. Mierea este folosita si pentru efectul ei de netezire si calmare. In masti sau alte preparate cosmetice alaturi de alte produse naturale: struguri, ierburi, lapte, zeama de lamaie, tarate, seminte de floarea soarelui, castraveti, oua, iaurt, etc. De-a lungul timpului mierea si-a dovedit din plin proprietatile sale curative. Ea este prima substanta dulce folosita ca medicament, avand un continut de 400 de substante organice, pana in prezent fiind imposibil de descoperit un produs care ar putea sintetiza compozitia ei naturala. Ea contine substante ce sunt usor de asimilat si arse complet. Mierea consta din zahar in proportie de pana la 80%. In Grecia antica doctori precum Hipocrate foloseau mierea in tratarea febrei. Ea este un excelent agent antimicrobian, antianemic, antiseptic, dar si un excelent laxativ si diuretic, fiind folosita in tratamentul diverselor afectiuni din vaste domenii: constipatie, anorexie, bronsite, astenii, etc. Mierea nu ar trebui sa lipseasca din dieta noastra zilnica, in special la micul dejun pentru plusul de energie pe care ni-l poate oferi.
Citeste si:  Vrei sa scapi de celulita? Iata ce trebuie sa stii
Totusi nu este bine ca acest aliment sa fie introdus in dieta copiilor sub un an deoarece exista posibilitatea ca ea sa contina spori bacterieni ce pot cauza botulismul infantil.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.