Please select a featured image for your post
Poate ca e foarte usor sa zicem „ma doare-n cot” atunci cand nu ne intereseaza absoult deloc un anumit subiect, dar din pacarea durerea de cot respectiv aspectul neingrijit, acumularea de piele moarta si alte asemenea probleme fac necesara ingrijirea coatelor cel putin o data pe zi. Desi de cele mai multe ori aceasta parte a corpului este complet neglijata, lucrurile nu ai voie sa fie asa! Cu cat veti amana ingrijirea coatelor, cu atat aspectul lor se va inrautati si nu va mai fi de ajuns ingrijirea de rutina, ci va fi nevoie de un tratament de urgenta.
Asa cum ati observat, pielea din coate se ingroasa foarte repede, insa este normal, avand in vedere presiunea pe care o exercitam zilnic asupra coatelor: cu cat ne sprijinim mai mult in coate, cu atat pielea din acea zona devine mai sensibila si ca reflex de autoaparare se va ingrosa. Pielea produce din ce in ce mai multe celule, stratul de piele e tot mai gros iar o data ce celulele mor, ele dau aspectul de „cot crapat”, care isi schimba culoarea si uneori crapaturile sunt chiar dureroase si pot provoca sangerari.
Astfel, primul pas in ingrijirea coatelor este inmuierea corespunzatoare a lor. Pentru asta, foloseste uleiul de masline sau porumb – toarba cativa picuri intr-un vas cu apa calduta si tine coatele scufundate cateva minute. In cazul in care pielea din coate este extrem de dura, la fel ca si cea de pe calcaie poti completa procesul de inmuiere cu o frecare usoara cu piatra ponce, cu atentie insa, pentru a nu provoca leziuni pielii.
Pentru hidratrarea coatelor uscate si crapate poti folosi creme puternic hidratante, pe baza de parafina sau glicerina. Majoritatea companiilor mari de cosmetice au creme emoliente special concepute pentru coate si calcaie. Profita de momentul aplicarii cremei hidratante pentru a oferi coatelor un masaj usor, care va ajuta crema sa patrunda bine in piele pentru a oferi o hidratare in profunzime si in acelasi timp ajuta pielea din coate sa redevina elastica. Un tratament naturist pentru coatele uscate il reprezinta lamaia, care trebuie taiata in doua, iar in fiecare jumatate se toarna putin ulei de masline. Jumatatile de lamai se infig efectiv in coate si se lasa sa actioneze cateva minute. Efectul este unul imediat, aspectul pielii din cot imbunatatindu-se vizibil. Pentru a inlatura stratul de celule moarte si a preveni ingrosarea pielii din coate, este necesara exfolierea saptamanala a pielii din aceasta zona. Puteti folosi fie crema de gomaj sau gelul de dus pe care le folositi in mod normal, fie puteti aplica putina sare grunjoasa sau faina de malai. Momentul ideal pentru exfolierea coatelor este imediat dupa ce ati facut baie, intrucat pielea este moale si celulele moarte se vor indeparta mai usor. Atentie insa, gomajul trebuie sa fie unul moderat, fara a exagera, pentru ca va puteti rani. Sunt de preferat sedintele scurte insa repetate la intervale regulate.
Pentru a mentine rezultatele obtinute in urma sesiunii de ingrijire a coatelor, nu uitati sa le acordati putina atentie in fiecare zi, daca nu, macar saptamanal.
Ma confrunt cu problema coatelor ce se refera la craparea lor si asta se intimpla cind afara timpul se raceste sau cind incepe canicula. Apar parca niste solzisori crapaciosi ce ma irita. De obicei folosesc creme cu glicerina, se poate de folosit crema cu uree avind si ea glicerina si efecte calmante ale pielii?