
Oare de ce s-a indragostit lulea printul din poveste atunci cand a dat cu ochii de printesa din padurea adormita? Pai era cu putinta sa nu se intampla asta cand fata tocmai isi facuse somnul de frumusete timp de o suta de ani?
Lasand gluma la o parte, trebuie sa va spuneam ca pielea se regenereaza cel mai bine in timpul somnului, la fel ca si celelalte organe. Asa ca, daca nu dormi suficient, tenul tau va arata obosit, tern, isi va pierde luminozitatea iar textura lui va fi vizibil afectata.
Cum apar pungile de sub ochi? Pe langa cauzele genetice, somnul dezordonat (putine ore, culcat foarte tarziu) duce la imbatranirea prematura a tenului. Astfel pielea va deveni din ce in ce mai uscata, iar ridurile nu vor intarzia sa apara.
In cazul in care aspectul nu este un motiv suficient pentru a dormi indeajuns, afla ca lipsa somnului duce si la boli cardiovasculare, dar si la kilograme in plus. Poate ca nu stiai, insa nivelul de cortizon scazut datorat putinelor ore de somn induce o pofta de mancare mai mare. Acelasi lucru se intampla si cu nivelul insulinei din sange, dar si al zaharului si uite asa ajungem sa ne ingrasam pe zi ce trece fara sa stim care este cauza.
Prin urmare, ai nevoie de opt ore de somn de zi. Specialistii impart timpul in urmatoarele perioade pe care orice om ar trebui sa le respecte pentru buna functionare a organismului: opt ore de munca, opt ore de odihna sau orice alta activitate pe care o ai (exclus munca) si opt ore de somn. Dupa parerea altora, cele opt ore de dormit ar trebui sa fie minime.
In mod normal, pentru a-ti face somnul de frumusete, trebuie sa ajungi in pat inainte de ora unsprezece noaptea. Chiar daca te culci la doua noaptea si dormi pana la doisprezece dupa-amiaza, nu este suficient, si asta nu datorita numarului de ore (care este indeajuns), ci pentru ca tot ceea ce trece de orele 23:00, se considera noapte pierduta. Calitatea somnului nu mai este aceeasi, chiar daca, din punct de vedere cantitativ, perioada este mai mare decat in intervalul 23-07.
Nu de putine ori, ni s-a intamplat pe propria piele sa ne culcam la trei sau patru dimineata si sa ne trezim apoi la doisprezece dupa-amiaza si sa ne simtim mai obositi decat daca ne-am fi culcat la unsprezece si ne-am fi trezit la sase dimineata. Este vorba despre intervalul de somn si nu neaparat despre durata orelor.
Ce poti face daca nu poti fi in pat pana la ora 23? In primul rand, incearca sa eviti mesele foarte tarzii. Contrar mitului cum ca somnul cel mai bun este cel cu burta plina, s-ar putea sa te trezesti cu o indigestie de mai mare frumusetea, care iti va provoca un disconfort cumplit si astfel somnul tau va fi grav afectat. In al doilea rand, nu fuma si nu consuma bauturi alcoolice, cafea ori energizante cand te pregatesti sa mergi la culcare. Acestia sunt stimulenti care nu te lasa sa lipesti geana pe geana.
Cel mai important lucru este sa te obisnuiesti sa mergi la culcare in fiecare seara, la aceeasi ora, astfel organismul tau va invata sa se pregateasca singur pentru somn. Asigura-te ca in dormitor este racoare, dar nu frig. De asemenea, ai grija sa fie intuneric perfect, asta in cazul in care chiar si cea mai mica raza de lumina te deranjeaza. Daca te trezesti in mod repetat in timpul noptii sau dimineata ai dureri de spate, inseamna ca e timpul sa iti schimbi salteaua sau sa investeti intr-un pat nou.
Atunci cand dormi singura, dar nu numai, lasa „parada modei” pentru alte ocazii. Atunci cand te odihnesti trebuie sa te simti lejera si relaxata, nu sa aluneci printre cearsafuri sau lenjerii din satin. Incearca sa alegi bumbacul in locul materialelor sintetice sau alunecoase!
Specialistii spun ca, daca iti trebuie mai mult de treizeci de minute sa adormi, ai probleme cu somnul. Daca simti ca suferi de insomnie, chiar si in cea mai usoara forma a ei, mergi la doctor. Riscul de a te ingrasa creste cu peste 70% daca dormi mai putin de sase ore pe noapte.
Studii recente au aratat ca exista o legatura foarte stransa intre durata somnului si grasimea din zona abdomenului. Ritualurile psihice pe care ni le inducem singuri, au rolul de a ne ajuta foarte mult atunci cand trebuie sa ne pregatim de culcare. Astfel: fa o baie fierbinte daca este iarna sau un dus revigorant daca este vara, spala-te pe ochi cu apa calduta, spala-te pe dinti, fa-ti un masaj facial sau apeleaza la altcineva ca sa iti faca unul pentru spate ori picioare, bea un ceai de tei.
Toate aceste lucruri nu fac decat sa te ajute in lupta ta contra imbatranirii premature si a ridurilor ce tind sa apara. Nu iti neglija somnul!