fbpx

Dieta mediteraneana – sau cum pot ajunge condimentele si mirodeniile mai importante decat alimentele

Trebuie sa fi fost frustrant pentru englezi sau pentru americani sa arunce ochii peste gard si sa vada ca pe coasta Mediteraneana, in tari precum Italia, Franta sau Grecia, oamenii parca nu sunt asa predispusi la ingrasare, reusesc sa se mentina in forma mult mai mult timp si sunt feriti in procent mult mai mare de bolile coronariene asociate de obicei unei proaste alimentatii! Si atunci, normal, s-au apucat sa analizeze ce duc la gura popoarele mediteraneene si cum se face ca acestea nu se ingrasa.

Prima concluzie a fost ca sanatatea lor se bazeaza pe vinul rosu si pe uleiul de masline. Intr-adevar, aceste alimente sunt recunoscute pentru potentialul lor curativ, insa nu ele erau esenta mesei sanatoase. Cercetari mai recente au constatat ca un rol mult mai important il au condimentele, ierburile si mirodeniile atat de prezente in farfuriile mediteraneene. Si asta in principal datorita continutului lor bogat in antioxidanti si alti compusi care pot sa previna bolile.

Regimul alimentar traditional specific tarilor de pe malul Mediteranei presupune, in pricipiu, tendinta de a manca mai putine grasimi saturate – cele de provenienta animala – si de a consuma mai multe grasimi nesaturate – cele de provenienta vegetala, mai ales cele regasite in uleiul de masline. Nu numai atat: cu marea atat aproape, este de inteles si faptul ca in aceste locuri se consuma mult mai mult peste decat in alte tari, ca sa nu mai spunem ca si legumele, cerealele integrale si fructele sunt ceva mai iubite decat la vecinii lor mai gurmanzi. Adica exact ceea ce tari precum SUA au inceput sa promoveze din greu, de cand incidenta bolilor de inima a crescut considerabil! Regimul de viata sanatos al mediteraneenilor incepe insa cu aceste alimente, nu se si termina cu ele.

Citeste si:  Slabeste cu cap!

Vinul rosu, pe care l-am pomenit si mai devreme, are un nivel ridicat de antioxidanti precum resveratrolul, care reduce colesterolul si scade, implicit, riscul afectiunilor arteriale. Consumul de vin rosu in tarile mediteraneene este renumit – in Spania, de exemplu, vinul rosu este aproape obligatoriu, iar in Franta sau Italia arareori vei vedea pe cineva cu alte preferinte atunci cand dejuneaza.

Am mentionat in treacat si uleiul de masline. Grasimile mononesaturate pe care el le contine creeaza o buna protectie impotriva bolilor cardiovasculare, iar avantajele nu se opresc aici. Recent, s-a descoperit ca uleiul extra-virgin de masline contine din belsug oleocantal, o substanta care are efecte asemanatoare aspirinei, ajutand deci la o buna circulatie a sangelui.

Citeste si:  Cum sa fii seducatoare

Si, asa cum am spus inca de la inceput, pe langa toate aceste surse de sanatate, exista si un element foarte important al dietei meditareneene, peste care se trece prea usor cu vederea, desi aportul sau de beneficii este unul extrem de mare: mirodeniile si condimentele folosite practic la fiecare masa, in fiecare reteta. Usturoiul, oregano, patrunjelul, rozmarinul, chimenul, salvia si cimbrul – iata cateva dintre condimentele folosite de mii de ani pe malul Mediteranei. Si nu ne impiedica nimeni sa adaugam si altele: mararul, busuiocul, piperul, mustarul etc etc…

Ideea este ca acest grup de alimente are un potential mai mare de a preveni cancerul si alte boli decar vinul rosu sau uleiul de masline. Antioxidantii sunt cei care impiedica imbatranirea tesuturilor si aparitia deformatiilor genetice, iar condimentele si mirodeniile sunt extrem de bogate in antioxidanti. Primele 5 pozitii in topul alimentelor bogate in antioxidanti, dupa un studiu american, sunt condimente, iar din primele 50 de alimente care contin antioxidanti mai bine de un sfert sunt – dupa cum va asteptati deja – tocmai condimentele.

Citeste si:  Culori pentru ochi albastri

Pe locul intai se afla oregano, unul dintre condimentele specifice zonei mediteraneene. Oregano are o activitate antioxidanta de patru ori mai intensa decat afinele, de exemplu, cele mai „antioxidante” dintre fructe! Dar si celelalte condimente si mirodenii mediteraneene, precum coriandrul, chimenul, caperul, rozmarinul, tarhonul, maghiranul, mustarul, cimbrul, cimbrisorul (schinduful sau fanul grecesc) au nivel ridicat de activitate antioxidanta, fiind utile atat pentru protectia inimii, cat si pentru a creste imunitatea organismului fata de boli precum cancerul, maladia Alzheimer si altele. Cimbrisorul, de exemplu, ajuta la mentinerea sub control a zaharului din sange in diabetul de tip 2.

De aceea, daca vreti sa beneficiati de avantajele curei mediteraneene, nu uitati nici de vinul rosu, nici de uleiul de masline, nici de fructe si cereale integrale. Inlocuiti carnea cu cat mai mult peste. Si, mai ales, folositi mirodeniile!

Un comentariu
  1. mdap … cel mai bine e sa vizitati un nutritionist !!! dietele acestea dau roade dar fiecare metabolism este diferit asa ca nu va nenorociti stomacul si psihicul urmand toate dietele si enervandu-va daca nu dau roade la voi desi prietena X a reusit sa piarda4 kg in 5 sapt etc…
    Vizitati un nutritionist si rezultatele se vor vedea ! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.