fbpx

Detoxifierea de dupa Paste: dieta pentru ficat

Nu toata lumea a tinut postul Pastelui, ba statisticile spun ca majoritari sunt cei care nu l-au luat in seama. Alimentatia asta fara oprelisti, continuata cu excesele din ziua Invierii si din cele urmatoare, cand inca nu s-au terminat ouale, drobul, friptura de miel, sarmalutele si cozonacul, n-o sa cada deloc bine la ficatul mancaului. Ati vazut in fiecare an, de altfel, cat de solicitate sunt de Paste salvarile si spitalele din cauza indigestiilor. Alcoolul baut in cantitati mari isi aduce si el contributia.

In acesta perioada a anului, e pacat – si nu de la Dumnezeu – sa nu fructificam legumele de pe piata. Sunt si sanatoase, si bune, si ieftine. Sau chiar gratuite, fiindca le putem lua din curte sau din gradini, inclusiv extrase din culturi spontane.

Dieta pe care v-o prezentam va va pune pe picioare ficatul. E buna si preventiv, pazind acest important organ de boli cum ar fi hepatita sau boala ficatului gras. Tinuta o luna de zile, ne face sa dam jos cel putin 4 kilograme. Nu e mult, da, dar e sanatos, iar dieta e destul de permisiva incat sa o mai putem urma o luna sau doua. Nu vom neglija, in timpul dietei, sportul sau macar miscarea.

Citeste si:  Dieta mediteraneana

Alimente permise si nepermise:
Cereale: vom evita painea alba. De preferat este cea de cereale integrale. In ce priveste consumul de cereale, sunt recomandati biscuitii de grau integral si fulgii de ovaz sau de porumb. In cazul orezului, il vom alege pe cel brun. Fara paste fainoase!

Carne: e buna cea de pui fara piele (adica fara colesterol), carnea slaba de vita, pestele slab, fructele de mare. Dintre pesti, vom taia de pe lista tonul si somonul. Toata cealalta carne o evitam, precum si mezelurile de orice fel. Ca preparare, evitam prajirea. Daca e sa folosim un pic de ulei, intr-o tava pusa la cuptor, de exemplu, il alegem pe cel de masline.
Oua: mancam doar albusul, fiert sau omleta (oul ochi ar iesi unul chior!). Albusul e bun inclusiv pentru stimularea memoriei. E permis, totusi, si cate un galbenus la trei-patru zile.

Citeste si:  Frumusetea vine din interior

Lactate: iaurtul degresat, branza degresata sunt bune. Laptele, untul, margarina, branza grasa – un singur produs dintre acestea, la trei zile.
Fructe si legume proaspete: sunt recomandate toate.
Bauturi: fara alcool si carbogazoase.

Cum gatim:
Daca proaspete legumele sunt bune toate, in supa vom evita varza. Dintre legumele care nu se pot consuma crude, fasolea si soia, prin continutul de proteine, ocupa locuri de frunte in dieta noastra. Vom gati supa cu broccoli, ardei, ceapa, cartofi, morcovi, ierburi de sezon. Putem prepara mancare de mazare, spanac, fasole verde, urzici. Ciupercile le vom manca la gratar sau coapte, nu in supa. La fel si carnea. Supa sa fie exclusiv de legume!

Citeste si:  Un look mai deosebit (video)

Exemplu de meniu, unde vom pune, la o masa, o felie-doua de paine neagra sau de cereale integrale:
Mic dejun: omleta din doua albusuri de ou, o rosie si un castravete, ceai cu lapte.
Prima gustare: fulgi de ovaz, o ceasca de ceai.
Pranz: o supa de legume, peste la gratar, cartofi natur.
A doua gustare: biscuiti digestivi, un iaurt degresat.
Cina: muschi de vita fript, salata de ceapa verde cu ridichi, cu ulei de masline si zeama de lamaie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.