
Peelingul chimic sau curatarea chimica este o procedura ce se foloseste pentru indepartarea celulelor moarte, dar si a impuritatilor prezente pe tenul nostru. El inlocuieste gomajul sau „scrub-ul”. Nu este nici foarte scump, insa nici foarte ieftin, in acelasi timp nu prea doare, insa asta nu inseamna nici ca nu se face simtit.
Chemexfolierea sau dermapeeling-ul, cum mai este el numit, presupune distrugerea partiala a stratului epidermal si dermal din piele, care, dupa regenerare, asigura un ten proaspat, mai putin ridat si mai luminos. Indepartarea aspectului nedorit se produce cu ajutorul unor substante de sinteza, care au la baza produse naturale.
In prezent, cele mai folosite substante sunt: acidul tricloracetic, alfahidracizii (glicolic si lactic) si fenolul. Aceasta tehnica se pare ca dateaza inca din perioada Egiptului Antic, atunci cand frumoasele vremii, avand-o in frunte pe inedita Cleopatra, utilizau diferiti acizi alimentari pentru a-si curata fata. Nici doamnele Imperiului Roman nu se lasau mai prejos, fiind si ele adepte ale acestei proceduri. Prin anii 1900, femeile din Europa si Statele Unite ale Americii, au introdus acest tip de exfolieri si in saloanele de frumusete.
Peelingul chimic se efectueaza in cabinetul chirugical de catre medicul plastician si dureaza intre 30 si 60 de minute, in functie de problemele si suprafata tratata. Pielea va fi in prealabil pregatita cu derivati de Vitamina A acida. Procedeul nu se efectueaza sub anestezie, dar se poate administra sedare pentru a suporta mai usor senzatia de arsura din momentul aplicarii agentului chimic.
In momentul in care se atinge profunzimea dorita, agentul este neutralizat. Arsura provocata se manifesta printr-o roseata care dureaza intre 24 si 48 de ore. La finalul interventiei, se va aplica un unguent care are ca scop accelerarea refacerii tesuturilor. Dupa operatie, nu este nevoie de administrarea medicamentelor. Recuperarea se face in 7-14 zile, timp in care este indicat sa iti iei liber de la serviciu, asta ca un spirit de gluma. Oricum roseata iti va da cateva zile de furca. Vindecarea completa se face insa intre trei si sase luni. Intre timp, se pot folosi orice fel de produse de machiaj inclusiv fondul de ten.
Pentru a avea rezultate optime, trebuie sa respecti urmatoarele instructiuni si anume: sa nu iesi din casa in saptamana urmatoare interventiei si nici sa nu te expui la soare (cu fata), timp de trei luni de zile. Cu peelingul chimic, se pot trata urmatoarele afectiuni: cicatricele, ridurile fine, imperfectiunile faciale cauzate de poluare, repararea discrimiilor, hipercromiilor cutanate, acneea in orice stadiu (de la cea evolutiva pana la ce purulenta sau stabilizata). Efectele peeling-ului dureaza in medie un an, variind intre 6 si 18 luni. Este indicat ca in aceasta perioada sa se faca si tratamente alternative de intinerire.
NU se apeleaza la peeling-ul chimic, cand ai: boli de calogen, faci tratamente cu chimioterapie sau izotretinoina ( substanta antiacneica), herpes activ in zona care urmeaza a fi tratata, status imun deprimat. Aceste probleme vor intarzia vindecarea si vor creste riscul de aparitie a infectiilor.
Pentru ca tratamentul sa dea rezultate, sunt necesare cel putin doua sedinte. In cazul in care nu ai probleme majore, specialistii recomanda varianta mai blanda si anume peelingul cu alfahidroxiacizi. Pentru acest tip de peeling usor, sunt folositi acizi lactici, gliconici sau acizi din fructe. La sfarsitul interventiei, pielea devine mai catifelata, ridurile fine sunt indepartate, iar zonele uscate ale tenului sunt remediate imediat, la fel si diferentele de pigmentatie sau semnele lasate de acnee. Acest gen de peeling poate fi aplicat chiar si saptamanal. O alta posibilitate este sa folosesti alfahidroxiacizii, zilnic, sub forma de crema, ca tratament de intretinere. De asemenea, tratamentul cu alfahidrixiacizii poate constitui un pretratament pentru peelingul mai agresiv.