fbpx

Cum ardem mai usor calorii?

Kilogramele in plus se datoreaza unui dezechilibru energetic: aporturile, ceea ce primim, sunt mai mari decat pierderile, decat ceea ce consumam. Pentru a slabi asadar, nu e nevoie doar sa micoram aportul caloric printr-o alimentatie mai sanatoasa, dar si sa marim consumul de calorii. Iata cum putem face asta:

A. Stimularea metabolismului de baza
Metabolismul de baza corespunde energiei consumate de organism in starea de repaus, adica energia necesara activitatilor fundamentale ale celulelor, respiratiei, batailor inimii, mentinerii tonului. El variaza de la un individ la altul, in functe de varsta, inaltime, sex si altele. Fiecare are posibilitatea de a stimula acest metabolism in urmatoarele moduri:

1. Dezvoltand masa musculara
Spre deosebire de tesuturile adipoase, muschii raman activi si in timpul repaosului. Activitatile tesuturilor musculare consuma multa energie. Simpla contractie a muschilor consuma calorii.

2. Mancand
Digestia solicita organismul, il pune la munca, iar asta inseamna consum energetic. Asta explica in parte de ce persoanele care au 4 sau 5 mese pe zi, mai putin bogate caloric, au tendinta de a fi mai suple decat cele care au 2-3 mese satioase. O gustare la ora 11 si alta la ora 4, cu conditia sa fie echilibrate (un iaurt si un fruct de exemplu) sunt o idee foarte buna.

3. Alegand cu grija alimentele
Proteinele (carne, peste, oua) sunt cele responsabile de buna intretinere a masei musculare. Totodata insa, ele implica un mare consum energetic in timpul digestiei: de exemplu, se consuma 20/25 de kcal pentru 100 de kcal de proteina ingurgitata. In cazul grasimilor de exemplu, consumam doar 3 kcal, iar in cazul glucidelor, 5.
De asemenea, anumiti excitanti accelereaza arderile. O ceasca de cafea creste cu 15 % consumul de calorii in orele care urmeaza. Iar alimentele reci si crude, mai greu de diferat, solicita si ele organismul.

Citeste si:  Aruncam sutienul la gunoi?

4. Expunandu-ne la variatii de temperatura
Celula umana nu poate functiona normal decat intre 36 si 41 de grade. Atunci cand organismul este supus la temperaturi mai inalte sau mai joase, acesta arde in mod natural mai multe calorii pentru a mentine stabila temperatura interna in ciuda variatiilor din mediul inconjurator.

5. Stresandu-ne
In cazul anumitor persoane, o stare de nervozitate pronuntata favorizeaza consumul energetic. Nu va bucurati insa: pe termen lung, stresul inseamna, pentru majoritatea populatiei, kilograme in plus.

6. Dormind
Da, s-a dovedit stiintific: privarea de somn ingrasa! Cand dormim, organismul pune in miscare un proces de regenerare celulara care implica consum caloric.

B. Favorizarea activitatii fizice
Nu doar mergand la sala sau alergand consumam calorii. Ci orice fel de efort fizic, oricat ar fi de banal: mersul la piata, datul cu aspiratorul, spalatul geamurilor. Iata cateva exemple:

Citeste si:  Dieta supermodelelor

– taiat lemne timp de doua ore: 720 de kcal
– vopsit cu bidineaua timp de 1, 5 ore: 450 kcal
– mers la cumparaturi timp de 3 ore: 640 kcal
– urcat scarile timp de 15 minute: 130 kcal
– dat cu aspiratorul timp de 30 de minute: 150 kcal
– calcat timp de o ora: 130 kcal
– mutatul mobilei timp de 45 de minute: 280 kcal
– mers: intre 180 si 250 kcal/ora

Practicatul unui sport
Sigur ca nimic nu se compara cu practicatul unui sport.
– jogging: in jur de 550 kcal/ora.
– fitness (step, aerobic): intre 300 si 600 de kcal/ora.
– ciclism : intre 300 si 600 kcal/ora. Depinde de viteza, inclinatia solului, conditii meteo etc.
– inot: 300 de kcal pe ora
– tenis, badminton, squash: 500 kcal/ora.

Acestea fiind zise, spor la ars calorii!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.