
Cel mai bine si mai bine e sa ne apucam sa ne ingrijim dintii cand sunt sanatosi. Daca avem grija sa respectam unele reguli privind alimentatia si igiena gurii, cand vom auzi cuvantul „stomatolog“, il vom cauta in DEX.
In lupta de aparare contra cariilor, smaltul dintilor detine rol esential. Bacteriile din gura transforma zaharurile provenite din alimentatia noastra in acizi, iar acizii acestia penetreaza smaltul dintilor. Ca sa te opui acizilor, ai nevoie de calciu si fosfor. Aceste substante mineralizeaza dintii, protejand smaltul. Alimentele care contin calciu si fosfor sunt: carnea, in special cea de pui, laptele si branzeturile si nucile.
Legumele si fructele sunt si ele bune pentru dinti. Daca mitul fructelor in cura de slabire s-a betegit in ultima vreme – sunt ele produse naturale, dar contin zaharuri – in ce priveste sanatatea dintilor, fructele sunt recomandate de specialisti. Avand un continut important de apa, efectul zaharurilor se estompeaza datorita diluarii. Legumele si fructele sporesc productia de saliva, care curata dintii de ramasitele de alimente. De asta e bine sa incheiem o masa cu un fruct, mai ales daca nu avem posibilitatea sa folosim periuta de dinti.
Dintre legume, rosiile pot ataca dintii, deoarece contin acizi. Nu vom manca rosii goale sau la sfarsitul unei mese; oricum, nu prea exista acest pericol. Rosiile vor intra in componenta unei mese cu diverse alimente. Cu branza sau carne ar fi cel mai bine.
Dintre fructele proaspete, citricele si bananele iarasi pot fi daunatoare danturii. Citricele au acizi, bananele contin mult zahar. Este bine, asadar, sa stim: dupa portocale si banane ar cam fi obligatoriu sa ne spalam dintii cu periuta! Dintre bauturi, laptele, apa si ceaiul fara zahar sunt cele mai recomandabile.
Mai important decat sa consumam alimente bune pentru dinti e sa evitam alimentele care fac rau danturii. Acestea sunt: bomboanele, în special cele tari, prajiturile, placintele, în general produsele cu multe paste fainoase, cartofii prajiti, fructele uscate. Ele fie contin zahar mult, fie prezinta riscul sa se lipeasca de dinti, oferind bacteriilor teren prielnic dezvoltarii. Bauturile cu mult zahar sunt contraindicate. Asadar, vom sti cand e neaparat necesar sa ne curatam dintii dupa ce mancam. Inclusiv daca am baut un suc, care e foarte posibil sa aiba si rol benefic – sa elimine unele resturi din zona dintilor. Apropo de zahar, indulcitorii naturali au acelasi efect, in problema noastra, ca si zaharul insusi. De aceea, trebuie sa ne uitam la ingredientele produselor alimentare fara zahar atunci cand le alegem. Iar daca am vorbit de inlocuitori, un substitut al spalatului pe dinti e mestecatul gumei. Doar sa fie guma fara zahar. Dezlipeste ramasitele alimentare de pe peretii dintilor si produce saliva, care am vazut ca e necesara.
Daca tot sunt sanatosi, sa fie si albi!
Cand mancam si ne aratam dintii, preferabil e sa fie ca margaritarul. Vorbeam de culoare, nu de duritatea lor. De aceea, cand mancam, trebuie sa avem in vedere ca putem alege un meniu care ajuta la albirea dintilor. Exista alimente-abrazivi, capabile sa curate prin frecare. Din aceasta categorie fac parte: merele, morcovii, telina. Continand celuloza, elimina, incetisor, dar sigur, petele de pe peretii dintilor. Varza, broccoli-ul si spanacul contin minerale care alcatuiesc o pelicula invizibila pe dinti, cu rol protector impotriva petelor. In ce priveste laptele, nu trebuie decat sa asociem culoarea lui cu aceea pe care ne-o dorim la dinti si masele. Pus in cafea, chiar daca nu-i schimba radical culoarea, laptele ne va feri de petele pe care cafeaua le poate lasa pe dantura.
Printre produsele eficiente pentru ingrijirea si igiena dentara se afla si cele care sunt indulcite cu xylitol (Spry-Xlear). Acest indulcitor este natural si antibacterian si avand un continut slab caloric si indice glicemic mic dar avand acelasi gust cu zaharul face ca produsele acestea sa fie foarte placute la gust inclusiv de catre copii (exista geluri pentru bebelusi care nu au contraindicatii daca sunt inghitite, exista de asemenea in gama de produse guma de mestecat si bomboane indulcite doar cu xylitol – care, nu numai ca nu dauneaza danturii ci sunt chiar benefice deoarece impiedica aderarea bacteriilor si formarea placii)