
Moduri simple de a renunta la grasimile din mancarurile gatite in casa, fara a pierde nimic din aroma. Cauti o modalitate de a da la o parte grasimile – dar nu si savoarea – din dieta ? Nici o problema ! Exista cateva modalitati de a reduce grasimile, astfel incat sa atingi greutatea dorita.
Consumul moderat de grasimi ar trebui sa faca parte din planul tau zilnic de alimentatie. De fapt, alimentele care contin grasimi iti potolesc foamea cu mai putine calorii, si pur si simplu au un gust bun.
Dar ce trebuie sa faca un iubitor de inghetata sau de branza ? Putina creativitate nu strica in lupta cu grasimea. Iata cateva sfaturi pentru a pregati o mancare sanatoasa pentru tine si familia ta.
1. Opteaza pentru tigaile de teflon, astfel incat mancarea sa nu se lipeasca. Astfel, vei putea reduce cantitatea de ulei folosita atunci cand gatesti. Si mai mult, te sfatuim sa folosesti un spray in loc de ulei sau unt. Cu putin poti ajunge departe. De fapt, daca in reteta spune sa pui o lingura de grasime, poti reduce cantitatea chiar si la 2 lingurite. ( O lingura face cat trei lingurite).
2. Alege produse cu un continut redus in grasimi. Desi iti plac alimentele bogate in grasimi, pur si simplu nu le cumpara. In shimb, opteaza pentru alimentele reduse in grasimi, care iti potolesc totusi apetitul (considera ca alimentele lipsite de grasimi sunt adesea dezamagitoare in ceea ce priveste aroma). Incearca felurile de carnati reduse in grasimi (cum ar fi cei din pui sau din soia), Neufchatel in loc de branza grasa, maioneza si smantana reduse in grasimi.
3. Numara ouale consumate. Reducerea numarului de galbenusuri cu pana la 25-30% atunci cand gatesti, va scadea semnificativ grasimea dim mancaruri, fara a lua din gust. Spre exemplu, daca vrei sa pregatesti trei oua jumari, renunta la unul dintre galbenusuri. Si tot vei avea un mic dejun delicios.
4. Variaza legumele si fructele. Adaugand alimente sanatoase, bogate in fibre, la dieta ta, te vei simti satula, fara a lua in greutate. Ofera-i familiei tale noile fructe si legume (alege fructul pasiunii, pere, bok choy). Pentru mai multa varietate, da o fuga pana la supermarket, pentru a vedea ce fructe proaspete se mai gasesc. Implica-i si pe copii tai: invata-i cum sa aleaga fructele si legumele sau cum sa faca o gradina.
5. Condimenteaza-ti mesele. Ierburile pot da gust meselor tale, fara a adauga insa grasimi si calorii. Iata cateva idei minunate: stropeste legumele sau mancarurile cu orez cu suc de lamaie sau de portocala proaspata, sau presara ierburi precum tarhon sau marar peste salate. Cand gatesti cu ierburi, asigura-te ca le adaugi la sfarsit, pentru a-si pastra savoarea.
6. Alege crevetele. Le poti praji usor sau fierbe doar in cateva minute, obtinand astfel o masa delicioasa si sanatoasa. Timpul pentru gatit variaza in functie de marimea crevetilor, dar in general, cand sunt roz, inseamna ca sunt gata. Pentru o masa simpla, prajeste usor crevetele in ulei, cu sare, piper si putin usturoi, si serveste-l apoi cu orez.
7. Prepara ceva usor. Capsunele cu smantana fara grasimi si zahar brun, sunt o gustare delicioasa atat pentru copii cat si pentru mame. Daca ii vei da acestui desert si un nume amuzant si dragalas, va avea si mai mult succes in randul celor tineri.