fbpx

Produse de gradinarit naturale

O gradina fericita este cea care beneficiaza de un sol bogat in humus, aerisit, capabil sa hraneasca plantele. Si daca pamantul in curtea ta, este unul sarac? Nicio problema. Pentru el s-a inventat compostul (ingrasamantul natural). Dupa cateva sezoane in care l-ai administrat corect, vei obtine plante si arbori fructiferi de toata frumusetea.
Compostul-cheia succesului
Compostul este „fructul” descompunerii deseurilor sub actiunea bacteriilor, a microfaunei si a ciupercilor din sol. El aduce un dublu avantaj- economic si ecologic: nu mai trebuie sa cumperi ingrasaminte chimice, pe baza de azot si poti recicla deseurile de bucatarie si elementele biodegradabile din gradina si gospodarie: reduci, astfel volumul pubelei si platesti mai putin pentru gunoi.
Din ce il prepari
-din deseuri de bucatari: resturi de paine, coji de la legume, coji de oua, lactate, zat de cafea, etc.
-din deseuri de gradina: iarba ramasa dupa ce ai tuns gazonul, frunze moarte, flori uscate, crengi (cu o conditie: sa fie sanatoase si sa nu aiba daunatori)
-din deseuri din gospodarie: hartie, cartoane, cenusa, etc.
-deseuri din grajd: balegar.
Cum
Aduna tot acest gunoi intr-un colt mai ascuns al gradinii, unul cu sol bine drenat, putin umbrit, la adapost de vant si…de privirile vecinilor. Taseaza bine deseurile. La cateva zile o data, il vei uda (daca nu ploua) si il vei amesteca cu lopata, ca sa patrunda aerul si sa favorizezi viata microbiana (altfel spus, microorganismele sa isi poata face treaba, descompunand gunoiul, spre a-l transforma in ingrasamant ). In cateva saptamani, vei putea folosi compostul astfel obtinut pentru a-ti fertiliza plantele.

Citeste si:  Retete de paste cu peste
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.