fbpx

Plante de apartament, Cyclamen ingrijire

Nu este o floare longeviva, dar este usor de ingrijit si florile sunt superbe, Cyclamen  este o planta originara din sudul Europei, fiind cunoscuta si sub numele de Violeta de Alpi. Este o planta preferata in lunile de toamna si iarna, datorita faptului ca infloreste din toamna pana in primavara si produce niste flori de culoare alba, roz, rosie sau violet. Unele varietati au florile cu petalele ondulate ori aromate. Cele mai indragite sunt varietatile cu florile simple, drepte, mici si diverse.

Cyclamen prefera un loc luminos si răcoros dar ferit de bătaia directa a soarelui. Temperatura nu trebuie sa scadă sub 10 grade iar  iarna necesita aer cald si lumina.

Citeste si:  Ce facem cu resturile de la mancare?

Se uda in farfurie. Acest lucru se face prin mentinerea ghiveciului plantei in apa timp de maxim 15-20 min dupa care se arunca surplusul de apa. Se recomanda pulverizarea plantei in special iarna când din cauza caloriferelor umiditatea atmosferica scade.

Cyclamen
 

Cum se inmulteste?

Imultirea se realizeaza prin divizarea tuberculilor la sfarsitul primaverii.

Recomandări
A se evita  sa se tina apa in farfurie. Planta suferă mai mult de pe urma udării excesive decât in caz de seceta, de aceea pe fundul ghiveciului se aseaza bucati de teracota pentru drenaj. La schimbarea ghiveciului se va folosi un ghiveci cam cu un sfert mai mare in diametru decat diametrul ghiveciului initial si un substrat amestec universal pentru plante de apartament.

Citeste si:  Stencil-ul in decoratiunile interioare

In perioada vegetativa se recomanda administrarea deingrasamant lichid pentru plante decorative cu flori o data la doua saptamani incepand din primavara pana in toamna sau se pot folosi batoane cu ingrasamant cu eliberare lenta pentru plante decorative cu flori care au o perioada de actionare de 3 luni.

Cyclamen
 

Atentie!  Pentru a avea o viata mai lunga udarea se face obligatoriu cu apa decalcifiata. Apa calcaroasa se poate trata adăugându-se câteva picături de oţet sau de zeama de lămâie la o găleata de apa. Acest procedeu este recomandat pentru majoritatea plantelor de apartament ce vor fi udate cu apa de la robinet, exceptand cazul cand aceasta nu este calcaroasa.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.