
Lumea moderna atrage dupa sine destul de multa superficialitate si artificial. Viata profunda, intima a unei case dispare incetul cu incetul. Stravechea practica Feng Shui are insa toate datele si instrumentele necesare pentru a restabili echilibrul natural.
Feng Shui inseamna, intr-un mod destul de general, stabilirea unei armonii nemijlocite si perpetue intre individ si universul pe care il integreaza alaturi de celelalte elemente. Mai concret: in casa, a birou, dispunerea mobilei si a celorlalte obiecte, culoarea peretilor, spatiul de lucru si cel de deplasare, materialele din care este confectionata fiecare piesa, toate acestea pot avea un anume efect asupra starii sufletesti si asupra sanatatii ocupantilor. In Occident, Feng Shui este abordat ca un fel de moda exotica, ca intoarcere a irationalului sau a traditiei ancestrale car ese cere a fi redescoperita, dar cu siguranta el reprezinta un curent pus in slujba cautarii unei existente apropiate de ideal.
Ceea ce trebuie sa stii este ca nu exista dimensiuni standard pentru incaperi sau pentru mobilier. Principiul subordonator este castigarea spatiului, deci eliminarea elementelor de prisos care pot sufoca spatiul si care il pot face apasator. De asemenea, trebuie evitata dezordinea. Nu uita ca energia pozitiva nu poate circula intr-o casa neingrijita, nearanjata frumos. Mobila greoaie si cu multe unghiuri drepte e de evitat si ea, in schimb, e bine sa te inconjori cu plante verzi, care te vor proteja impotriva elementelor agresive. Cauta sa ai cat mai multa lumina naturala si alege cu grija culorile peretilor si ale decoratiunilor interioare, deoarece ele influenteaza atat sanatatea, cat si starea sufleteasca. In ceea ce priveste materialele, acestea acopera o gama suficient de generoasa, inclunzand chiar si apa.
Natura in casa ta
Desigur, nu iti vei aduce in sufragerie o padure si in dormitor un parau, dar, poti aduce anumite „parti” din ele. In primul rand, alege mobila din lemn natur, fara multe piese si contururile rotunjite. Mai ales patul, e bine sa nu aiba componente metalice, in afara de strictul necesar, suruburile de asamblare. De asemenea, in locul comodei mochete, alege un parchet din lemn natural, care-ti ofera si senzatia de deschidere catre elementele nonartificiale: o pseudoevadare din captivitatea celor patru pereti, a casei, a orasului. Apa reprezinta energia pozitiva care echilibreaza situatiile de tensiune , iar focul este cea mai buna energie posibila. Evita cat poti de mult materialele sintetice, care se afla in mochete, tapete, covoare si perdele, in placile aglomerate, in anumite tipuri de mobila, in suprafetele plastice si in orice inlocuitor al lemnului. Efectele lor nocive asupra corpului fizic sunt explicite, si totodata ele „fura” o buna parte din energiile pozitive cu care iti hranesti existenta.