
A venit toamna si odata cu ea vremea culorile imperiale, tot mai intense si mai vii, pe masura ce noptile sunt mai reci. Crizanteme, dalii, carciumarese, craite- le poti aduce de la piata, in manunchiuri grele de parfum. Sau in ghivece si jardiniere, ca sa le tii la geam.
Crizantema
Daca o cumperi acum, in ghiveci, trebuie sa stii ca cel mai bine ii merge afara- transplanteaz-o in gradina. Nu ai gradina? Tine ghiveciul pe balcon. Si nu il feri de frigul iernii-tocmai el este cel care le face bine crizantemelor. Daca nu trec prin aceasta perioada rece, nu vor mai inflori in toamna anului viitor. La anul, pana in iuni, trebuie sa le „ciupesti” de doua-trei ori. Ai grija. De obicei, crizantemele in ghivece sunt plantate in turba, un tip de pamant care nu le face bine, schimba-l si uda o data la doua-trei zile.
Carciumaresele
Dupa ce au suferit toata vara de soarele arzator, acum s-au inviorat si aroboreaza straie in culori vii. Aduna semintele, pastreaza-le intr-un loc ferit de umezeala si seamana-le la primavara, prin aprilie, in gradina sau in jardiniere. Apoi ai grija sa raresti plantutele, sa le cureti de buruieni si sa le uzi cu generozitate.
Craitele
Desi nu au o paleta cromatica foarte generoasa (ea cuprinde doar nuante de galben citron si portocaliu-grena), craitele atrag privirea prin intensitatea culorilor. Iar parfumul lor indeparteaza insectele. Sunt plante rustice, care isi imprastie cu usurinta. Rezista la perioade scurte de seceta si la gerul iernii. Aduna semintele si seamane-le la primavara.
Daliile
Mignone si delicate sau mari si impunatoare- exista soiuri pentru toate gusturile. In octombrie-noiembrie, va trebui sa le scoti „radacinile” din pamant. Le vei pastra in pivnite racoroase si uscate, in ladite cu nisip, pana la primavara (martie-aprilie), cand le vei planta afara. Adancimile de plantare sunt de 8-10 cm, iar distantele intre plante de 25-40 cm. Nu uita sa le uzi din abundenta toata vara si sa le „dai un umar” pe care sa se sprijine (sa le legi de tutori).