Aparare impotriva caniculei

E arsita, soarele dogoreste, iar tu te perpelesti. Inchide geamurile. Stropeste-te cu apa! Porneste ventilatorul…sau…citeste sfaturile noastre.
An de an, gradele se tot iau la intrecere. Caldura este din ce in ce mai greu de suportat, iar mijloacele de aparare impotriva ei par sa fie neputincioase. Si pentru ca nu toata lumea isi permite o casuta la munte, adapostita la umbra si „tulburata” doar de zgomotul unei cascade, adu racoarea la tine in casa prin cateva idei practice.
Precautii elementare
-Protejeaza-te de soare, mai concret, evita expunerea directa la soare, si, mai ales, in orele de varf (intre 11:00 si 17:00), poarta haine deschise la culoare, din materiale naturale si acopera-ti capul cu o palariuta.
-chiar daca nu iti este sete, hidrateaza-te suficient (consuma cel putin 2 l de apa pe zi).
-nu lasa copiii singuri in mijloacele de transport, chiar daca drumul nu este foarte lung.
Cum iti racoresti apartamentul
Daca nu ai un aparat de aer conditionat, asta nu inseamna ca nu exista leacuri pentru a indeparta caldura din apartamentul tau. Iata cateva idei:
-tine geamurile inchise si jaluzelele trase pe perioada in care soarele bate in dreptul apartamentului tau.
-aeriseste casa incepand cu orele 2.00 noaptea
-pentru a reduce consumul de energie care „incarca” si mai mult atmosfera, evita sa folosesti prea mult aparatele electrocasnice (televizor, calculator, radio).
-un ventilator iti poate crea si mai mult senzatia de prospetime daca iti vei umezi refulat fata, bratele, picioarele cu un prosop inmuiat in apa sau cu un pulverizator (il poti improviza dintr-un flacon in care a fost un produs cosmetic) pe care il poti lua cu tine si in masina.
Alte trucuri
-pune intr-un lighean cu apa sare mare si inmoaie-ti picioarele; temperatura corpului scade, iar tu te vei simti mult mai bine
-stropeste perdelele cu apa sau agata de ele, cu ajutorul unor carlige de rufe, un cearceaf umed.
-seara, cand te culci, aseaza sub corp un prosop umed.

Citeste si:  Fricando de morun in foietaj

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.