fbpx

Zacusca de vinete pentru iarna, ca la mama acasa

Mie mi se pare ca cea mai buna zacusca din lume e cea facuta de catre mama. Ceea ce m-a facut sa va impartasesc reteta de zacusca, este faptul ca toti cei care au mancat, de la colegi la prieteni, au laudat-o cu mult aplomb si m-au mai si intrebat in dese randuri cand mai aduc, ca a fost tare tare buna. In general, cand aduc un borcan la serviciu, trebuie sa spun sa mi se lase si mie, sa nu o manance pe toata. De aceea, am pus mana pe telefon si am sunat-o pe mama, sa-mi spuna cum o face.

Ingrediente pentru o portie zdravana de zacusca pentru iarna, adica 13-15 borcane de 400 g
– 5 kg de vinete bune si potrivite la marime. Nici mari, nici mici
– 2 kg ceapa
– 3 kg de ardei gogosar
– 700 g morcov
– 1 cutie mare de bullion – 800 g
– 700 ml ulei

Citeste si:  Bugetul familiei

Vinetele se coc, se curate si se lasa la scurs pana nu mai iese zeama din ele. Ardeii se spala si se curata de cotoare si samburi si se dau prin masina de tocat carne. Dupa ce terminam cu ardeii, curatam morcovii si ii supunem la acelasi tratament, al masinii de tocat carne.

Ceapa nu se da si ea prin masina de tocat, mama o toaca manual in forma de solzisori, ca isi lasa mai bine gustul in zacusca si e mai buna asa.
Dupa ce am tocat ceapa, morcovul si ardeiul, dam vinetele prin masina de tocat.

Cum o fierbem:
Se pune uleiul in vas (tuci sau oala mare) si se adauga pe rand ceapa – se caleste 2-3 minute singura – apoi ardeii si morcovii, se adauga sare – si cand s-au calit toate, se pun vinetele si se mai adauga sare dupa gust. Mai bine puneti sarea treptat, ca sa nu va pacaliti.

Citeste si:  Friptura de vita la cuptor. Frageda de ti se topeste in gura

Se lasa la fiert pana se ridica uleiul la suprafata. Atentie, inseamna ceva timp, de aceea, e bine sa o faceti sambata. De fapt, tot procesul dureaza ceva, nu doar fierberea. Ganditi-va cate ingrediente trebuiesc pregatite pentru fierbere.
Dupa ce s-a ales uleiul la suprafata, deci e fiarta, se pune in borcane curate, asa fierbinte cum e, Puneti un cutit (lama lui) sub fiecare borcan ca sa nu crape de la temperatura. Capsati-le si puneti-le fie in cuptor, fie la bain marie, la sterilizat. De cand incep sa fiarba in borcan, lasati-le 10 minute.

Citeste si:  Solutii naturale de curatat

Cand au fiert si in borcan, le scoateti in prosoape de bucatarie groase, sau puteti sa folositi chiar o patura. Le lasati asa invelite pana a doua zi. Daca le-ati pus deasupra celofan (nu capac), o sa vedeti ca celofanul capata o forma concava (adica s-a tras celofanul in jos, a facut un caus in care puteti sa puneti lichid ca e loc), semn ca este apt pentru a sta in debara pana la postul Craciunului, cand zacusca este la mare cautare. Daca sunt borcane ce nu au aceasta forma la celofan, puneti-le in fata, sa le mancati la primele semne ale iernii.

Puteti sa adaugati si boane de piper sau boia de ardei, insa mama nu pune nici macar atat si zacusca ei e o simfonie de gust, o minunatie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.