fbpx

Un stil aducator de caldura: cel tropical

Parca era cam nu stiu cum ca, intrand iarna in locuinta, inghetat bocna si scuturandu-ti cizmele de zapada, sa te pomenesti intre palmieri si scoici. Alta poveste e sa adopti stilul de mobilier tropical primavara. Pasarile migratoare se re’ntorc din tropice, iar daca unele dintre ele vor intra din greseala pe fereastra la tine-n casa, vor gasi ceea ce tocmai au lasat in urma…

Stilul tropical e o ramura a celui minimalist. Asta inseamna, in primul rand, lipsa din incaperi a obiectelor inutile si a ornamentelor de pe piesele de mobilier. Nu spune nimeni ca efectele decorative vor fi suprimate, stilul minimalist nu impune pereti goi.

Mobilierul va fi confortabil, acolo unde e cazul, si de dimensiuni mari. Rolul sau utilitar va predomina. Scaunele si fotoliile tapitate. Lemnul masiv de esenta tare e ideal pentru dulapuri, paturi sau mese mari. Nu vor lipsi insa masutele, scaunele sau canapelele impletite din nuiele de bambus, spre exemplu. Frunzele de bananier si de ratan, iarba demare sunt si ele folosite la impletiri. Pielea e un material care poate inlocui tapiteria scaunelor sau a fotoliilor. Dungile care fac parte din decor trebuie sa vina orizontal, nu vertical. Astfel, ambientul devine mai linistitor. Tapiteriile si draperiile, ca si orice alte textile, vor fi moi, pufoase si naturale. Matasea de Tailanda cu motive florale face casa buna cu stilul nostru.

Citeste si:  Cuscus cu pui si pastrav umplut la gratar

Caldura, pacea, linistea sunt atributele stilului tropical. Culorile sale se regasesc in mediul natural pe care il simulam. Nu vom folosi culori stridente, ci pale. Culorile soarelui, nuante deschise de galben si auriu. Culoarea fildesului si cea a cafelei. Azuriul cerului va face parte din spectrul nostru. Evident, verdele n-are cum sa lipseasca. Contrastele sunt intotdeauna necesare. Ca sa evidentiem o piesa din decor, apelam la negru, la maro inchis, la nuante de rosu aprins.

Necuvantatoarele specifice zonei se vor regasi in statuete, in tablouri, in imprimeurile de pe orice material textil: covoare, asternuturi de pat, fete de perna. Elefanti, lei si alte feline, girafe, serpi, maimute vor intra in menajeria noastra. Fauna nu se simte bine fara flora de la ea de-acasa. Plante uscate putem pune in rama, frunze de palmieri sau bananieri. Palmierii pitici au loc si in ghivece. Vasele cu plante, cum ar fi bambusul, vor ocupa strategic colturile incaperilor, dar se vor simti bine si intr-un hol mai spatios.

Citeste si:  Lucruri de facut cand stai in casa

Regula importanta e ca piesele de mobilier sa fie putine si mari. In niciun caz incintele nu vor fi aglomerate. Spatiul aerisit e o conditie esentiala a stilului tropical. Lemnul da caldura oricarei incaperi. Pardoseala de lemn e excelenta pentru ceea ce ne propunem. Piatra si ceramica sunt si ele acceptate, doar ca pardoseala nu va sta goala, ci acoperita de covor, covorase sau presuri.

Fantezia noastra e libera si are bogata sursa de inspiratie cand vom alege corpurile de iluminat, aplicele si alte obiecte de genul acesta. Ca obiecte atat folositoare la casa omului, cat si decorative, tropicele propun lumanari de nuca de cocos, scrumiere din scoici. Doar cu rol estetic, putem expune scoici de forme si culori cat mai neobisnuite prinzandu-le pe o panza in perete.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.