fbpx

Tuslama si perisoare grecesti

Ciorba de burta si cea de perisoare sunt cele mai consumate in Romania, cel putin in restaurante. Ele exista insa si in varianta hard, adica avand mult mai putina zeama. Prima vine din Turcia, a doua tot din Balcani, din Grecia. Asadar, doua pseudociorbe va propunem de data asta.

Tuslama

Ingrediente:
1 kg burta de vita
1,5 kg picior de vita cu os
2 cepe
2 morcovi
1 pastarnac
4-5 catei de usturoi
50 g unt
1 lingura de faina
50 ml otet
200 ml iaurt
sare, piper boabe.

Mod de preparare:
Burta, daca e proaspata, o frecam cu sare grunjoasa si o curatam in mai multe ape cu otet. O punem la fiert in apa rece, laolalta cu piciorul de vita. In caz ca burta e prefiarta, va fi gata inaintea ciolanului. Daca nu, trebuie s-o tinem pe foc aproximativ 5 ore. Ciolanul fierbe 2,5 ore. Lasam focul mic si indepartam spuma, apoi acoperim oala.
Curatam legumele, fara sa le tocam. Cu o ora inainte sa stingem focul, le punem in oala, impreuna cu o lingura de sare (sau cata dorim) si piper boabe. Dupa ce a fiert toata carnea, o scoatem si o lasam sa se raceasca. Burta o taiem bucati ca pentru ciorba, lungi de jumatate de deget, iar carnea se va desprinde singura de pe os. O rupem bucati. Zeama in care au fiert o pastram. Ceapa o aruncam, morcovii si pastarnacul ii taiem marunt.
In cratita-n care vom gati tuslamaua punem untul la topit. Rumenim in el bucatile de burta si de carne, apoi presaram lingura de faina si amestecam. Turnam in cratita continutul unei cani din zeama in care a fiert carnea. Punem legumele taiate, usturoiul zdrobit, iaurtul si otetul. Lasam sa clocoteasca doua minute si stingem focul. Mancam tuslamaua fiebinte.

Perisoare grecesti

Ingrediente:
500 g carne macra
2 oua
1 ceapa
100 g orez
50 g unt
100 g faina
1 lamaie.
sare, piper.

Mod de preparare:
Fierbem orezul 15 minute, il strecuram si il limpezim. Tocam carnea (de vita sau porc sau amestec) si o amestecam cu orezul, cu un ou, sare si piper macinat. Formam perisoarele tavalindu-le prin faina, dupa care le scuturam bine. Intr-o cratita topim unt in care calim ceapa tocata. Cand s-a rumenit, turnam apa, o lasam sa dea in fiert si punem perisoarele, avand grija ca apa sa nu depaseasca nivelul lor. Acoperim cratita si lasam perisoarele sa fiarba cel putin 30 de minute.

Citeste si:  Flori de octombrie

Preparam sosul numit avgolemono. Am uitat sa va spunem, felul de mancare la care muncim se cheama iuvarlakia. Avem nevoie de un ou si o lamaie. Batem albusul spuma intr-un castronas, apoi il amestecam cu galbenusul si cu zeama lamaii. Dam cratita deoparte de pe foc, luam din zeama si turnam treptat in avgolemono. Turnam incetisor si amestecam, pentru ca oul sa nu se opareasca. Continutul castronului il turnam apoi peste perisoare. Potrivim de sare si piper si mai lasam totul 10 minute la foc mic.

Citeste si:  Zugravire bucatarie
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.