fbpx

Temele pentru acasa – o problema?

In multe familii, momentul temei este unul tensionat si neplacut. Parintii se enerveaza, copiii nu inteleg ce li se explica si ajung sa se teama cand stiu ca se apropie ora temelor. In scut timp, lectiile facute acasa ajung sa fie o corvoada pentru intreaga familie si toata lumea se intreaba de ce trebuie sa suporte asa ceva.

Ei bine, temele nu sunt doar o toana a invatatoarei. Ele au un rol important in viata copilului scolar. Il ajuta sa revada si sa recapituleze ceea ce a invatat in clasa, sa se pregateasca pentru urmatoarea zi de scoala, sa studieze subiectele in profunzime atunci cand timpul nu o permite la scoala. Copiii mai mari invata, cu ajutorul temelor, sa foloseasca diferite resurse pentru a se documenta sau sa aplice tehnici deja stiute unor situatii noi, iar cei mai mici invata ce inseamna responsabilitatea si auto-disciplina.

Dar rolul temelor se extinde dincolo de viata scolara. O sarcina dusa la bun sfarsit, chiar daca e vorba de un rand de bastonase, este o realizare pentru copilas, ii da incredere in sine, il ajuta sa dezvolte atitudini pozitive fata de studiu si il invata sa lucreze independent.

Citeste si:  Craitele infloresc pana toamna tarziu

Si parintii beneficiaza de pe urma temelor. Pare greu de crezut cand e nevoie de o urmarire ca in filme pentru a-ti prinde copilul si a-l aseza la birou, dar e adevarat. Temele te ajuta sa te informezi in legatura cu educatia micutului tau, cu lucrurile noi pe care le-a invatat si te invata pe tine sa comunici, sa lucrezi impreuna cu el pentru indeplinirea unei sarcini.

Adesea, problemele apar nu din cauza parintelui sau a copilului, ci din cauza temei in sine. Aceasta este cu adevarat eficienta daca invatatoarea sau profesorul urmeaza anumite reguli. Tema trebuie sa aiba un scop, sa vina cu instructiuni clare si sa fie potrivita varstei si cunostintelor copilului. Timpul necesar rezolvarii ei trebuie sa fie potrivit pentru varsta elevului. Daca un elev de liceu se poate concentra atat cat este nevoie pentru a duce o sarcina la bun sfarsit, unul de scoala primara nu se poate concentra foarte mult pe acelasi lucru. Se considera ca, pana in clasa a doua, timpul alocat temei trebuie sa se incadreze intre 10 si 20 de minute, pentru ca cel mic sa poata invata ceva, dar sa nu ajunga sa se plictiseasca.

Citeste si:  Dieta Sonoma

Am spus ca temele ajuta un elev sa lucreze independent. Tine minte cuvantul independent! Este adevarat ca trebuie sa fii la curent cu temele pe care le are de facut copilul tau, sa il ajuti daca el iti cere, dar nu e deloc indicat sa ii faci tu temele. De fapt, e cea mai mare greseala pe care ai putea s-o faci. Din teme, trebuie sa invete copilul, nu parintele. Daca incepi de pe acum sa faci lucruri in locul lui, el se va obisnui ca altcineva sa-i rezolve problemele si nu va fi niciodata capabil sa duca un lucru la bun sfarsit singur. Unii profesori si invatatori nu incurajeaza nici corectarea temelor de catre parinti.

Citeste si:  Alegere culori

Cu ajutorul lectiilor facute acasa, profesorul isi da seama ce progrese a facut un copil sau ce cunostinte ii lipsesc. Daca merge la scoala cu tema perfecta, profesorul va crede ca stie deja tot si nu trebuie insistat nicaieri. Vrei sa iti ajuti copilul, dar, de fapt, nu ii faci decat rau. Il ajuti cu adevarat daca ii asiguri conditiile necesare pentru studiu: un loc linistit, unde sa nu fie deranjat, sa aiba lumina suficienta si toate instrumentele de care are nevoie.

Cand vine vorba de temele copilului tau, trebuie sa te implici, dar nu atat de mult incat sa preiei controlul in totalitate. Incearca sa gasesti echilibrul ideal intre a-l ajuta si a-l invata sa se descurce singur.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.