fbpx

Telina si secretele ei

Please select a featured image for your post

In antichitate, telina era considerata o planta sfanta si pana in ziua de azi, in bucataria romaneasca este valorificata pe toata durata anului. Radacina de telina este nelipsita din salate, atat iarna cat si vara, sucul de telina este cunoscut pentru beneficiile sale aduse sanatatii. Telina se foloseste intreaga, atat radacina cat si frunzele si semintele, fiecare avand destinatia bine stabilita. Cum folosim telina? Radacina de telina, se foloseste atat proaspata cat si gatita in combinatie cu alte legume sau ca si condiment pentru ciorbe. Din radacina de telina se face deliciosul suc cunoscut atat pentru savoarea deosebita si racoritoare pe timp de vara cat si pentru proprietatile afrodisiace. Pentru a prepara suc de telina, puteti folosi o radacina mica de telina, doua mere aromate, o lamaie, doua linguri de zahar brun sau miere si o frunza de telina pentru decor. Merele se spala, se curata de coaja si se stropesc cu zeama de lamaie care previne oxidarea lor. Se curata si telina si se stropeste la randul ei cu zeama de lamaie, astfel ca si telina si merele isi vor pastra culoarea naturala. Se dau impreuna prin storcatorul de fructe, se aromeaza cu zahar sau miere, dupa preferinta chiar si cu scortisoara. Se orneaza paharul cu frunza de telina si se serveste rece.
Frunzele de telina sunt folosite in principal la aromarea supelor si a ciorbelor dar si pentru sosuri excelente. La fel ca si patrunjelul, tarhonul, leusteanul si mararul, frunzele de telina se toaca marunt si se adauga in ciorba la ultimul clocot pentru a da ciorbei o aroma specifica, deosebita. Ghiveciul de legume este cu atat mai aromat cu cat tocati cateva frunze de telina, le striviti intr-un mojar impreuna cu un praf de sare si le adaugati peste legume. Prin pisarea in moraj, frunzele de telina isi accentueaza aroma. Frunzele de telina, la fel ca si radacina sunt indicate in diete si regimuri pentru diverse boli, intrucat au un continut crescut de vitamine si minerale.
Citeste si:  Cum curatam chiuveta, inoxul, aparatele electrocasnice
Ca sa stiti cum sa alegeti telina ideala, in primul rand trebuie sa va orientati spre radacinile de dimensiune medie pentru ca cele mari sunt de obicei destul de lemnoase, iar cele mici raman multe prea mici dupa ce sunt curatate. Frunzele de telina sunt proaspete atunci cand la pipaie scartaie si degetul aluneca foarte greu pe ele. Cu cat frunzele de telina sunt de un verde mai aprins si mai lucioase, inseamna ca sunt mai proaspete.
Citeste si:  Untul de cacao
Retete cu telina. Asa cum spuneam, telina este ideala in combinatie cu alte legume. O idee foarte buna este combinatia de telina si cartofi, pentru un piure delicat si foarte hranitor. Aveti nevoie de cantitati egale din telina si cartofi, cate 500 de grame, 100 de grame de unt, o cana cu lapte, 2 oua si sare. Spalati si curatati telina si cartofii, taiati-le bucatele si fierbeti-le in vase separate in apa cu sare. Dupa ce sunt fierte, se dau impreuna prin blender pana obtineti o paste omogena. Puneti untul, cat legumele sunt inca calde, galbenusurile de ou si potriviti de lapte si sare pentru a avea consistenta dorita.
Citeste si:  Idei ingenioase pentru o baie mica
Supa crema de telina servita alaturi de crutoane proaspete este foarte rafinata si aromata, ideala pentru mesele festive. Aveti nevoie de o telina mare, 3 cartofi mari, o jumatate de pachet de unt, o lingura de faina, 3 linguri de smantana, o jumatate de litru de lapte, sare dupa gust, frunze de telina. Spalati telina si cartofii, se taie bucatele cat de mici, cel mai bine se dau prin razatoare. Se calesc in unt, pana cand se inmoaie, apoi se toarna peste 2 litri de apa. Din faina si lapte cald se prepara o ingroseala care se adauga peste supa. Dupa ce legumele sunt fierte si supa capata consistenta, se dau toate prin blender si se subtiaza zeama cu lapte. Se sareaza dupa gust si se adauga smantana. Se serveste cu crutoane, alaturi de frunze de telina tocate.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.