fbpx

Tarta cu fructe proaspete si socata

De multicel nu ne mai ingheata nasul si picioarele, de acum si stomacul o sa ni se simta mai bine. Si de-ar fi doar stomacul, dar beneficiile fructelor proaspete se rasfrang inspre intregul organism! Era sa zicem si asupra siluetei, doar ca va propunem si ceva din gama prajiturilor. Totusi, daca mancam tartele cu masura, n-o fi grav.

Tarta cu fructe proaspete

Ingrediente
Pentru aluat:
250 g unt
200 g zahar pudra
4 galbenusuri rascoapte
2 galbenusuri crude
400 g faina
sare.
Pentru crema:
500 ml lapte
125 g zahar
60 g faina
3 oua
un pachet zahar vanilat
fructe crude (capsuni, cirese, visine, zmeura, caise).

Mod de preparare
Se freaca untul cu zaharul pana face spuma. Galbenusurile fierte se trec prin sita si se adauga, alaturi de galbenusurile crude, faina si sare. Totul se framanta, aluatul obtinut lasandu-se la rece o ora cel putin. Formele de tarte se imbraca in aluat, pe fundul lor punandu-se 2-3 boabe de fasole, sa nu se ridice la copt. Formele se tin la copt 25-30 de minute. Scoatem formele, scoatem si boabele de fasole, fiindca noi vrem tarte cu fructe, iar fasolea nu se numara printre fructe, si le lasam sa se raceasca.

Pentru crema: amestecam faina cu zaharul, zaharul vanilat si sarea. Se toarna pe rand laptele si galbenusurile, batand compozitia cu telul. Albusurile le punem deoparte. Punem compozitia intr-o oala pe foc si amestecam continuu, pana devine crema ingrosata. Cum o luam de pe foc, ii incorporam albusurile batute spuma, amestecand usor. Dupa ce se raceste, punem 2-3 linguri de crema in fiecare tarta, iar peste crema asezam felii de fructe, la alegere, dupa sezon. Caisele si piersicile se curata de coaja, visinelor si cireselor li se scot samburii. Se presara cu putin zahar pudra. Tartele sunt mai bune dupa ce li se inmoaie coaja, de la crema.

Citeste si:  Budinca de cartofi cu carne si pogaci cu miere de albine

Socata

Ingrediente:
15 flori mari de soc
2 lamai mari
1,5 kg zahar
2 lingurite drojdie
50 g orez
10 l apa.

Mod de preparare:
Punem in borcan florile de soc bine spalate, zaharul, zeama de la lamai si coaja lor taiata felii. Turnam cativa litri de apa, cat sa le acopere bine, amestecam si punem o farfurioara pe gura borcanului. A doua zi adaugam drojdia si restul de apa. Se lasa borcanul, acoperit, undeva la caldura. Zilnic, dimineata si seara, amestecam in el. Dureaza vreo cinci zile pana ce socata e gata, o gustam si vedem daca e suficient de gustoasa si de acidulata. O strecuram si o turnam in sticle bine inchise sau in peturi, la frigider, lasand in fiecare cateva boabe de orez, spre a spori aciditatea. Se bea, de preferinta, dupa cel putin o zi de stat in sticla.

Citeste si:  Design filipinez
Un comentariu
  1. 5 zile? pai in 5 zile se face vin si 15 flori mari de socata mi se pare mult. toata afacerea asta se face intr-o zi, 24 de ore. dpaca care o strecori o pui in sticle, ai grija sa nu le inchizi de tot si apoi le bagi la figider. un suc exceptional pentru zile calduroase de vara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.