fbpx

Tarhonul, planta aromatica si medicinala

Please select a featured image for your post

Am auzit de tarhon, dar ne ferim sa-l folosim in mancare datorita aromei sale prea intense. Mai jos, va prezentam atat calitatile sale medicinale, cat si cele culinare pentru a va convinge sa-l includeti mai des in meniul dumneavoastra. Nu va feriti sa folositi nici otetul aromatizat pentru a da gust mancarurilor sau ceaiul de tarhon pentru numeroasele sale beneficii. Origini: Tarhonul este o planta condimentara, extrem de aromata care isi are originea in Rusia si Mongolia, unde a fost descoperita pentru prima data. Mai apoi, in secolul al XVI-lea, tarhonul a ajuns in majoritatea tarilor europene, dar si in nordul Americii. Numele tarhonului in limba latina, „Artemisia drancunculus” inseamna dragon mic, acesta fiind denumit asa in Evul Mediu, tocmai pentru ca ajuta la tratarea muscaturilor veninoase de sarpe. Beneficiile tarhonului:Tarhonul este recomandat in special persoanelor cu tulburari digestive. Acesta este un digestiv puternic, care regleaza si stimuleaza functia gastrica, dar care ajuta si la asimilarea substantelor nutritive. Este o planta minune si in cazul aerofagiilor, balonarilor, constipatiei, insomniilor sau gastritelor.
Datorita calitatilor sale tarhonul poate fi de ajutor si in cazul bolilor de ficat si rinichi. Fiind o planta bogata in iod, tarhonul se recomanda in aceeasi masura si persoanelor care sunt la regim fara sare, aroma sa reusind sa imbogateasca mancarea, dandu-i gust.
Citeste si:  Melci fierti, umpluti si pane
Tarhonul este utilizat extern si pentru durerile de dinti si inflamarea gingiilor. O solutie preparata din 2 linguri de frunze macerate 10 zile in 250 ml de otet de vin, folosita prin clatirea gurii poate face minuni. Frunzele de tarhon macerate astfel, pot fi folosite si pentru frectiile pentre durerile de cap sau cele reumatice.
Citeste si:  Culori traditionale pentru dormitor
Tarhonul in bucatarie: Tarhonul este pus in valoare cel mai bine cand este utilizat in preparatele cu legume fierte, marinate, sosuri pentru fripturi, umpluturi de peste si pasare, maioneza, castraveti murati in otet, sos tartar si salata de castraveti. Tarhonul are o aroma foarte puternica, putin amaruie. Frunzele sale sunt foarte aromate, dar si bogate in vitamine ( A si C), saruri minerale si iod. Tarhonul inlocuieste cu succes sarea, piperul, otetul. Trebuie, insa folosit cu masura deoarece prea mult poate da gust amarui mancarii. Tocate, frunzele tarhonului se potrivesc de minune si presarate deasupra preparatelor din oua (omleta sau ochiuri), dar si in preparatele pentru vanat. Tarhonul este folosit nu numai in prepararea mancarurilor, ci si in farmacia naturista unde este folosit pentru prepararea unor produse farmaceutice. Sub ce forma este intalnit tarhonul? Ceaiul de tarhon. Ceaiul de tarhon stimuleaza pofta de mancare, ajuta la durerile de stomac si aunga oboseala. De asemenea, ceaiul de tarhon ajuta la eliminarea mai rapida a toxinelor din corp.
Citeste si:  Mamaliga cu ciuperci la cuptor si lasagna cu vinete si ardei copti
Cum se prepara ceaiul de tarhon? Preparat sub forma de infuzie, ceaiul de tarhon este recomandat zilnic. Pentru acesta se fierbe 200 ml de apa in care se adauga o lingurita de planta oparita. Compozitia se acopera, se lasa un sfert de ora, dupa care poate fi consumata. Otetul aromatizat. Este folosit in bucatarie, pentru a da gust mancarurilor si pentru a obtine arome diverse. Cum se prepara otetul aromatizat? Pentru prepararea otetului aromatizat se introduce o legatura de tarhon proaspat si o lingurita de sare, intr-un litru de otet de vin. Cu acest otet aromatizat, mancarea va avea un gust deosebit de placut.

6 Comentarii
  1. salut
    eu am descoperit tarhonu in ardeal in otet conservat l-am folosit in special la ciorbe unde il gasesc indispensabil.acum am citit si despre alte utilizari in scop medical si la alte mincaruri .mie imi place foarte mult cred ca si la altor persoane in braila nu se prea foloseste dar sper sa se foloseasca in viitor .gustul il definesc ca usor picant si revigorant chiar exotic pot spune.

  2. Va multumesc de sfatul bun referitor la tarhon, il folosesc des in multe mincaruri ; ciorba de fasole [ si cu ciolan afumat cui ai place ] tocanita de pui cu castraveti mutati si tarhon; omleta cu tarhon ., are un gust rafinat , intradevar este o PLANTA MINUNE , si in medicina ! Va doresc TOT BINELE, si Sa auzim de bine !

  3. Tarhonul l-am \’descoperit\’ pe la Sibiu si de atunci l-am tot cautat (la Braila, unde nimeni nu stia de el…) dar, de vreo 3 ani, il pot lua de la piata; il pregatesc cu otet si il folosesc si iarna( pare ca otetul ii \’sporeste\’ aroma); tot asa ma bucur cand gasesc primavara …LEURDA…ma bucur ca lumea a inceput sa se deschida si spre alte condimente;

  4. Consider ca tarhonul este o planta aromatica foarte buna.Aroma sa desi puternica dozata bine da un gust deosebit diferitelor r mancaruri ,in special de carne darsi de legume.

Lasă un răspuns la Viorica Heyworth Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.