Please select a featured image for your post
Postul Pastelui a inceput deja de aproape 2 saptamani, asa ca sigur deja ati epuizat cateva dintre retetele de post pe care le aveati. Daca Postul Craciunului este unul al bucuriei si veti gasi mai multe dezlegari la peste si vin, Postul Pastelui este mult mai restrictiv si mai lung, asa ca va trebuie sigur putin ajutor atunci cand imaginatia este in impas. Nu e usor sa gatim fara nici un fel de ingrediente de provenienta animala, vorbim aici in special de postul ortodox, pentru ca postul catolic si greco-catolic este unul lacto-vegetarian, deci este exclusa numai carnea.
Supa de zucchini sau supa de dovlecei este foarte consistenta si hranitoare, numai potrivita pentru zilele de post, cand putem sa ne simtim putin slabiti din cauza lipsei de proteine din carne si lactate. Pentru spa de zucchini avem nevoie de 3 dovlecei potriviti, 200 gr de mazare, o radacina de patrunjel, 4 cartofi potrivit, un morcov, o ceapa alba, putin ulei de masline, sare, patrunjel, leustean.
Pentru inceput, curatam si taiem toate legumele in cubulete, inclusiv dovleceii. Legumele, mai putin dovleceii pentru ca fierb mai repede, se pun la fiert intr-o oala cu apa si sare. Cand legumele sunt aproape fierte, se pun si dovleceii. Se lasa sa fiarba toate impreuna, potrivind de gust cu sare si leustean. Cand sunt fierte, supa se da prin bleder, astfel incat legumele sa se marunteasca putin, fara insa a face o supa-crema. Supa de zucchini se serveste cu patrunejl verde tocat si bineinteles alaturi de crutoane.
Supa crema de cartofi este la fel, foarte consistenta si poate inlocui cu succes o masa de pranz copioasa sau o cina. Pentru supa de cartofi avem nevoie de 5 cartofi mari, o dacaina de patrunjel, o jumatate de telina, o legatura de marar, una de patrunjel, una de leustean, o lingura de smantana sau iaurt vegetal, sare si piper dupa gust.Curata cartofii si taie-i cubulete, pune-i la fiert intr-o oala cu nu foarte mlta apa, ci doar cat sa acopere cartofii. Cand cartofi incep sa fiarba, spumeaza bine apa si pune la fiert si restul legumelor, mai putin verdeata. Nu uita sa sarezi apa in care fierb legumele! Cand cartofii si zarzavatul sunt fierte, le treci printr-un blender pentru a obtine o pasta. Pasta obtinuta o pui intr-o craticioara si o lasi sa dea cateva clocote bune, la foc mic. Tragi apoi cratita de pe foc si pui verdeata toacata marunt, eventual tocata cu ajutorul unul blender cu cutite si apoi amesteci bine pentru a incorpora verdeata. La fel, incorporezi si smantana sau iaurtul vegetal, apoi potrivesti de gust cu sare si piper.
Supa crema de loboda. Avem noroc ca in Postul Pastelui ne bucuram si de primele verdeturi, asa ca ar fi si pacat sa nu incercam supa de loboda. Avem nevoie de 1 kg de loboda, 2 legaturi d eceapa verde, o legatura de marar, una de patrunje, una de leustean, 2 linguri de ulei, 2 linguri de faina, sare, piper.
Curatam loboda de codite si o spalam foarte bine, in mai multe ape si o punem la fiert in 2-3 litri de apa cu sare. Loboda se opareste pana cand frunzele s-au inmuiat, apoi se scurge intr-o sita. Ceapa verde si patrunjelul, mararul si leusteanul se toaca foarte marunt, cel mai bine cu ajutorul unui blender. Se incinge uleiul si se caleste in el verdeata, apoi se pune si faina, pentru a obtine o ingrosala pentru supa. Loboda se trece prin blender pentru a obtine o pasta si se pune peste ingroseala cu verdeata, impreuna cu apa in care a fiert loboda. Puteti pune cata apa doriti, in functie de cat de groasa doriti sa fie supa. Se condimenteaza cu sare si piper.