fbpx

Supa de mere si chiftelute cu sos de susan la cuptor

Supa de mere nu-i exclusiv din mere, ca dac-ar fi, s-ar numi compot. Nici macar nu detin merele majoritate absoluta, doar ca reprezinta un ingredient mai putin obisnuit la o supa. Uleiul din seminte de susan e mai nobil si mai scump decat cel de masline, avand si virtuti terapeutice: intareste sistemul imunitar, detoxifica ficatul si rinichii. Poate ca n-ar trebui sa va spunem ca e si afrodiziac, sa nu va grabiti sa-l consumati gol, fara nicio chiftea…

Supa de mere

Ingrediente:
250 g mere
100 g costita afumata
150 g piept de pui
1 ceapa
50 g orez
50 g faina
50 g margarina
150 g smantana
2 l supa de pasare
boia de ardei, sare.

Citeste si:  Retete de toamna: hummus si rulada cu branza si dovleac

Mod de preparare:
Costita o taiem feliute, merele la fel, ceapa o taiem si pe ea marunt. Intr-o cratita punem la foc margarina, iar cand s-a topit turnam peste ea faina, costita, merele, ceapa, boiaua si sarea. Turnam supa de pasare, punem pieptul de pui intreg si lasam sa fiarba vreo 40 de minute. Separat fierbem orezul. Scoatem pieptul de pui, strecuram supa si o pasam printr-o sita, mai putin bucatelele de costita, pe care le punem la loc in oala, impreuna cu pieptul de pui taiat fasii subtiri, lungi de circa 3 centimetri. Adaugam orezul fiert si smantana si mai lasam sa fiarba la foc mic 10 minute.

Chiftelute cu sos de susan la cuptor

Ingrediente:
1 kg carne macra de vita
1 kg cartofi
piper, scortisoara, coriandru, ghimbir, nucsoara
2 cepe
2 lamai
1 legatura patrunjel
ulei de susan
sare.

Mod de preparare:
Carnea o dam prin masina de tocat si o amestecam cu ceapa si patrunjelul foarte bine tocate. Punem condimente si sare, amestecam bine si formam chiftelute alungite, de forma mititeilor. Nu trebuie sa dam chiftelutele prin faina, doar le modelam cu mana umezita, fiinda nu le vom pune la prajit, ci le vom aseza intr-o tava, de jur-imprejur, lasand loc in mijloc, unde vom aseza cartofii taiati felii pe lungime. Saram cartofii si-i piperam, apoi in tava turnam apa fierbinte al carei nivel sa ajunga la trei sferturi din inaltimea chiftelelor. Bagam tava in cuptorul incins pentru 30 de minute.
Preparam sosul: 5-6 linguri de ulei de susan, care se prezinta sub forma de pasta, le amestecam cu sare, piper si sucul celor doua lamai. Subtiem sosul cu o cana de apa fierbinte, apoi il turnam in tava, peste chiftelute, si mai lasam tava la cuptor 10 minute. Mancam chiftelele cu garnitura de orez.

Citeste si:  Crizantemele - plantele toamnei
Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.