fbpx

Supa-crema de praz si paella de Valencia

Paella este, pentru intreaga Spanie, ce e prazul pentru Oltenia, doar ca sufera mici transformari de la o regiune la alta, in privinta carnii sau a combinatiei de carnuri folosite. Noi v-o prezentam pe cea cu iepure, porc si pui. Merge si cu vietati marine, cum ar fi sepia si fructele de mare. La cati romani s-au stabilit pe pamant iberic, dar nu si-au uitat tara natala, e foarte probabil ca in viitorul apropiat paella sa devina pe plaiurile noastre la fel de raspandita ca pizza.

Supa-crema de praz

Ingrediente:
3 fire de praz
1 morcov
1 radacina de telina
1 radacina de patrunjel
3 catei de usturoi
50 ml ulei de masline
50 g unt
150 g smantana
100 g parmezan
piper boabe
coriandru boabe
boia de ardei dulce
sare.

Citeste si:  In vacanta..departe de casa

Mod de preparare:
Punem la incins intr-o oala uleiul de masline si untul si, peste acestea, telina, patrunjelul si morcovul, taiate cubulete. Le lasam 10 minute sa se rumeneasca, amestecandu-le din cand in cand. Prazul il taiem rondele, atat partea alba, cat si cea verde (de un verde-praz chiar!), indepartand doar foile verzi razlete, crescute spre exterior. Punem si rondelele la calit, alaturi de celelalte legume, si le mai lasam 5 minute. Turnam apa, cam 1,5 litri, punem capacul si lasam sa fiarba. Dupa 30 de minute strecuram legumele, le lasam un pic sa se raceasca si le dam prin blender sau printr-o sita. Le punem inapoi in supa, pe foc.

Zdrobim intr-un mojar boabele de piper si cele de coriandru, apoi, alaturi de ele, cateii de usturoi. Turnam condimentele acestea si boiaua in oala si potrivim si de sare. Mai lasam cateva minute sa fiarba, stingem focul si dregem supa cu smantana. O servim si o mancam cu parmezan ras pe deasupra si crutoane de paine.

Paella de Valencia

Ingrediente:
200 g costita afumata
300 g carne de iepure
300 g piept de pui
300 g orez
2 rosii
2 ardei grasi verzi
2 ardei grasi rosii
200 g pastai de fasole
100 ml ulei
sofran
piper, sare.

Mod de preparare:
Intr-o tigaie inalta incingem uleiul si punem carnea si costita, facute bucati cat pentru o imbucatura, la prajit, la foc iute. Cand carnea se rumeneste, punem rosiile decojite si taiate felii, pastaile rupte in doua sau in trei si ardeii curatati si facuti felii. Calim pana se rumenesc si legumele, apoi punem sare, piper macinat si o lingurita de sofran. Turnam in tigaie cam 1 litru de apa; orezul va absorbi serios din ea. Fierbem 20 de minute ce avem in tigaie si adaugam orezul. Alegem un orez curat, pentru ca nu-l vom spala; nu trebuie sa se lipeasca boabele intre ele, ca la pilaful nostru. Punem orezul presarandu-l de sus. De acum nu mai amestecam deloc in mancare. Slabim focul si o lasam sa fiarba 25 de minute.

Citeste si:  Plante pentru sala de baie I
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.