fbpx

Sucuri si siropuri de fructe

E pacat sa lasam vara sa treaca fara san e racorim cu fructele ei. O fi mai usor sa cumperi un pet de bautura carbogazoasa decat sa umbli prin paduri dupa fragi, zmeura si afine, dar mult mai mare e satisfactia cand duci la gura un pahar cu o racoritoare preparata de tine, chiar daca il tii intr-o mana care inca poarta urmele tepilor de pe rugii de mure… Iesim mai castigati si cu sanatatea, cu silueta, cu banii.

Socata

O preparam intr-un borcan de sticla incapator, de peste 5 litri. La 5 litri de apa, punem 500 g zahar. Ne mai trebuie, la aceste cantitati, 10 flori de soc, 2 lamai cel mult medii, 50 ml otet, 10 g drojdie. Spalam florile si le asezam pe fundul borcanului. Peste ele desertam zaharul, otetul si stoarcem lamaile, iar coaja o taiem felii si le punem si pe ele. Turnam apa doar cat sa acopere continutul borcanului si lasam ingredientele in pace pana a doua zi. Acum turnam restul de apa rece, amestecam cu o lingura lunga de lemn si punem si drojdia. Acoperim borcanul si il tinem unde e cat mai cald si bate soarele. Zilnic mestecam in borcan cu lingura de lemn. Dupa 3 zile, socata ar cam trebui sa fie gata. O gustam de fiecare data si vedem cand e suficient de aromata si de acidulata. Strecuram sucul in sticle si le pastram, evident, la frigider.

Citeste si:  Gratarele facute in casa

Sirop de soc

Daca socata o facem s-o bem intr-o zi sau doua, putem exploata socul si pe termen indelungat, obtinand din el de-ale gurii. Un fluieras care mult zice cu foc. Sau, mai bine, un sirop, fiindca metoda sa de preparare e mai simpla si nu-ti trebuie ureche muzicala sa-l folosesti.

Avem nevoie de o plasa mare cu flori de soc, sa cantareasca 1 kg cel putin. Din aceste flori, ies circa 10 litri de sirop. Ne mai trebuie 5 l apa, 5 kg zahar, 5 lamai medii si 100 g sare de lamaie. Spalam florile, dupa ce le indepartam pe cat posibil crengutele (acelea verzi si moi). Le punem intr-un vas, impreuna cu lamaile taiate felii, cu o sita deasupra lor sau un alt obiect care sa le tina la fund. Fierbem apa si o lasam 10 minute sa i se mai duca fierbinteala, apoi o turnam peste soc si lamai. Le tinem la macerat 4 zile, amestecand zilnic si punand greutatea la loc. Stoarcem apoi bine, cu mana, lamaile si florile, iar zeama rezultata o dam printr-un tifon, sa ramana curata. Zeama o punem la fiert cu zaharul. Dupa ce s-a dizolvat zaharul, mai lasam cateva minute sa fiarba, amestecand. Siropul il turnam fierbinte in sticle pe care le inchidem ermetic. Il pastram in locuri unde nu bate soarele. Rezista cu siguranta pana la recolta de soc de la anul.

Citeste si:  Sufleu de branza

Sirop de muguri de brad

Daca avem posibilitatea sa culegem noi mugurii, nu e greu deloc sa-i detectam: sunt la varful ramurii de brad, avand o culoare mult mai deschisa decat are cetina. La 2 kg de muguri de brad, ne trebuie 5 l de apa, 5 kg zahar si 2-3 lamai. Mugurii de brad ii spalam si ii punem intr-o oala mare. Punem si lamaile taiate felii, dupa ce le stoarcem in oala. Turnam apa peste toate acestea si lasam sa fiarba pana ce mugurii prind o culoare alburie. Ii strecuram printr-un tifon, pe care il stoarcem bine. S-ar putea sa ramana mai putin de 5 litri de zeama; la fiecare litru din aceasta zeama punem 1 kg de zahar. Lasam la fiert cateva minute dupa ce zaharul se topeste. Amestecam cu o lingura de lemn. Lasam un pic sa se raceasca si procedam ca la siropul de soc.

Citeste si:  Cum sa ingrijim ficusul

Milkshake cu fructe de padure

Ingrediente:
300 g fragi, afine, zmeura, mure
200 ml lapte
3 linguri de miere
o portocala
3 bucati lime
150 g zahar.

Mod de preparare:
Daca avem storcator si blender sau numai una dintre unelte, foarte bine. Daca nu, muncim mai mult manual, dar o scoatem la capat si obtinem o bautura buna sa-i pacalim inclusiv pe copii sa-si bea lapticul!
Stoarcem portocala si o amestecam (in blender sau nu) cu laptele, cu fructele de padure pasate si cu mierea. Cateva fructe de padure oprim pentru ornament.

Cand am ajuns aici, trebuie sa avem gata preparat, din lime, un sorbet. Pregatim astfel sorbetul: radem coaja celor 3 lime si le stoarcem. Sucul il amestecam cu zaharul tos si il punem pe foc. Obtinem un sirop pe care il lasam sa se raceasca si amestecam in el o lingurita de coaja rasa de lime. Il turnam intr-un recipient si-l bagam la congelatorul setat la – 18 grade Celsius. Va sta vreo 4 ore.

Milksheke-ul il turnam intr-un pahar inalt, apoi punem in el o lingurita de sorbet si presaram fructe de padure.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.