
Noptile lungi, iernile grele si intunecate, zilele friguroase au modelat cel mai mult stilul scandinav, care se remarca printr-o atmosfera opusa celei de afara: interioare spatioase, bine luminate, in culori foarte deschise, vesele, dar stilate si practice. Stilul scandinav sau nordic se confunda cu cel suedez, desi vecinii norvegieni au avut si ei o contributie la crearea acestui stil. Un stil definit prin lumina puternica, liniile simple, elegante, lemnul natural si nuantele deschise de alb, bej, albastru, folosite pe aproape orice suprafata.
Pentru podea, preferatul este lemnul cat mai natural si in culori cat mai deschise. Parchetul alb format din placi lungi si inguste este cel mai potrivit, dar acolo unde e nevoie, se pot folosi si alte materiale (gresie, linoleum, PVC) cu singura conditie sa se pastreze culoarea deschisa. In locul albului, se pot folosi nuantele lemnoase deschise.
Aceleasi culori se pastreaza si pentru pereti: alb pur, stralucitor, alb murdar, gri, bej, albastru foarte deschis. Ele vor da un aspect aerisit, luminos. Preferate sunt vopselurile lucioase, care reflecta lumina, contribuind astfel la luminozitatea camerei.
Mobila scandinava este frumoasa, fara a fi prea incarcata, si simpla, fara a fi plictisitoare. Este un amestec de linii drepte si usor curbate cu detalii delicate care se termina in muchii rotunjite sau patrate. Ca si pardoseala, mobila este facuta din lemn deschis la culoare: fag, mesteacan, pin alb, anin, fie in nuanta naturala, fie vopsit in alb, bej, gri. Mobilierul poate fi impodobit cu detalii sculptate fin, in special pe picioarele subtiri ale meselor, canapelelor, scaunelor sau pe ramele oglinzilor.
Patul este facut din lemn simplu, cu linii clasice, uneori completat de tablii tapitate la capete, uneori impodobit cu baldachin din textile usoare, in culori deschise, care atarna din tavan sau de pe un perete. Canapeaua din camera de zi este din lemn deschis la culoare, cu tapiterie sau husa simpla. Foarte des folosite, in toate camerele, sunt divanele, dar si bancutele cu sase picioare si speteaza dreptunghiulara, tapitata.
Ferestrele cu tamplaria din acelasi lemn deschis la culoare sunt acoperite simplu, cu jaluzele din lemn, rolete, jaluzele romane. Sunt preferate aceste metode simple si elegante in locul draperiilor si perdelelor din textile grele. Se pot pastra totusi textilele daca sunt usoare, vaporoase si, bineinteles, in culori deschise.
Tesaturile scandinave sunt facute din materiale naturale, usoare, fie uni, fie cu imprimeuri in culori pastelate. Se pot folosi insa si materiale mai grele (plusuri, lana) care dau un aspect intim, cald si care erau foarte folosite de scandinavi pentru a se incalzi.
Despre culorile deschise, deja am spus cate ceva. Probabil ca nimic nu defineste mai bine stilul scandinav decat albul, bejul si albastrul in nuante pale. Aceste culori se regasesc pe podele, pe pereti, pe textile si accesorii. Albul si albastrul sunt de departe cele mai folosite culori in interioarele scandinave pentru ca amintesc de intinderile inghetate si imensitatea cerului si pentru ca pot fi usor combinate cu o pata de roz, galben pai, sau chiar si nuante mai inchise de auriu si rosu. Aceste culori de accent, mai ales atunci cand sunt folosite in imprimeuri delicate, cu flori, patratele sau dungi, sunt menite sa inveseleasca putin un spatiu care fara ele ar parea sters si plictisitor. Pentru a impodobi peretii se folosesc culori mai tari, dar tot naturale: marouri, bejuri, nuante de verde.
Gama de accesorii este formata din obiecte artizanale: statuete si figurine scandinave sculptate in lemn, obiecte de olarit, candelabre, tablouri, vaze cu flori albe. Canapeaua, patul, divanele, chiar si pervazul ferestrelor, daca este suficient de mare, se pot impodobi cu pernute decorative albe sau intr-o culoare mai puternica.