fbpx

Stilul indian, simplu si… complicat

Simplu, dar complicat, in acelasi timp, stilul indian nu este pentru oricine. Necesita un buget destul de mare, multa imaginatie si ceva talent in design-ul interior, insa rezultatele sunt pe masura investitiei si a muncii depuse.

Am spus ca este un stil simplu, pentru ca intr-un interior indian n-ai sa gasesti accesorii la moda, culori trendy, materiale moderne sau combinatii sofisticate. Totul este realizat cu ceea ce ofera natura si nimeni nu ar sta sa se gandeasca la ce se poarta. Pe de alta parte, varietatea de texturi, detaliile complexe si imprimeurile elaborate fac o camera indiana sa para complicata si plina.

Indienii autentici au o legatura speciala cu divinitatea si tind sa se inconjoare de obiecte care le amintesc de aceasta legatura stransa. De aceea, stilul indian trimite catre idolii si practicile culturale si religioase care pot fi incorporate in design-ul interior prin accesorii decorative, mobila sculptata cu detalii fine si complicate.

Obiectele de mobilier tipic indiene sunt adevarate opere de arta. Realizate din lemn masiv, exotic (rattan, mahon), uimesc prin bogatia detaliilor si prin finetea cu care artizanii reusesc sa sculpteze mici figurine, elemente florale, arabescuri. Culoarea predominanta pentru mobila este negrul intens, dar se poate folosi si un maro inchis, rosiatic, sau chiar tonuri de bej.

Tesaturile sunt realizate manual din materiale naturale si pictate cu vopseluri naturale, iar varietatea materialelor luate din natura este intregita de rogojinile, perdelele si scaunele din bambus si rachita impletita.

In ce priveste accesoriile, nu vei vedea ntr-o camera indiana nimic din plastic sau alte materiale artificiale. Sunt preferate statuetele din lemn ce reprezinta zei sau scene din viata cotidiana, vasele din lut si florile naturale in ghivece din lut. Pana si veiozele sunt realiate din acelasi material cu abajur din rachita sau bambus. Si borcanele cu condimente pot deveni accesorii pentru camera de zi. O camera indiana este plina de accesorii cu forme, culori si texturi variate, de unde vine si senzatia de complicat, de prea plin. Unde locul permite, se pot folosi cateva vase de lut, impreuna cu statuete din lemn, unul sau doua ghivece cu flori. Niciodata nu e prea mult. In ce priveste plantele, sunt preferate cele bogate, cu frunze mari, de altfel plante tipice zonelor calde. Evident ca muscatele sau violetele de parma nu-si au locul intr-o casa indiana.

Citeste si:  Idei verzi pentru decorarea casei

Pernutele reprezinta un accesoriu aparte care nu poate lipsi dintr-o astfel de casa. Canapeaua, fotoliile, patul, scaunele, taburetii, toate pot fi decorate cu pernute multe, in culori variate, cu detalii aurii.
De altfel, galbenul auriu este o culoare nelipsita din camera indiana. Fie ca alegi un galben puternic, aramiu, fie ca alegi auriul autentic, nu trebuie sa te lipsesti de aceasta culoare, combinata cu rosu aprins si cat mai multe tonuri de maro. In general, stilul indian este dominat de culorile pamantului : negru, maro inchis, rosu inchis, galben pal. Foarte rar, se gaseste o pata de verde sau albastru.

Peretii sunt vopsiti de obicei in culori deschise, fie galben pal, fie bej, fie pur si simplu un alb stralucitor sau murdar, pentru a pune in evidenta mobilierul si accesoriile. Se poate incerca si un rosu foarte inchis pe un singur perete pentru a atrage atentia asupra lui.
Imprimeurile sunt si ele nelipsite. O lenjerie, o cuvertura, un covoras sau o pernuta uni vezi foarte rar intr-o camera autentic indiana. Imprimeurile sunt realizate manual, cu vopseluri naturale si sunt foarte bogate si complicate. Predomina culorile calde, in special nuantele de rosu, combinate cu auriu sau negru.

Citeste si:  Pui cu parmezan la cuptor si chiftelute de dovlecei

In dormitor, piesa de rezistenta este patul. Mare, masiv, realizat din lemn greu este centrul dormitorului. Ca si restul mobilierului, este sculptat, cu detalii complicate. Un pat cu baldachin, sau pur si simplu cu stalpi sculptati nu este deloc neobisnuit intr-o dormitor tipic indian. Alaturi de el, se asaza lada de zestre, care desi nu este folosita in scopul in care a fost creata poate fi folositoare pentru depozitare. Intr-un colt al dormitorului, se va aseza un paravan asemanator panourilor shoji asiatice. Diferenta fata de panoul shoji consta in materialul folosit si in decorare. Paravanul indian este oricum, numai simplu nu. In general se foloseste lemnul, evident sculptat cu detalii mici.

Lemnul masiv exotic, tesaturile naturale pictate, statuetele indiene nu sunt usor de gasit si deloc ieftine. Realizarea unui decor indian necesita timp si un buget considerabil, insa avand in fata rezultatul final, iti vei da seama ca a meritat atata investitia, cat si efortul.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.