fbpx

Stilul contemporan: intim si sofisticat

Persoanele moderne, tinere si active au nevoie de un interior pe masura. Unul atragator, care place ochiului, dar care este ordonat si ofera libertate de miscare, fara sa fie rece si minimalist. Acest echilibru este mai greu de gasit, dar nu imposibil. Multi l-au identificat in stilul contemporan, unul din acele stiluri care nu se vor demoda niciodata si care fac dintr-o casa un loc intim, linistit si confortabil.

Spatiul contemporan este simplu, aerisit, sofisticat intr-un mod subtil, dominat de linii curate si texturi fine. Exista cel mult doua culori puternice, suprafetele sunt uni, nimic nu este strident sau complicat si se pune in evidenta spatiul, nu obiectele.

Dar sa incepem cu inceputul. Peretii vor fi in culori neutre: alb, gri, bej sau cel mult pasteluri foarte deschise. Astfel, obiectele de decor colorate vor fi puse in evidenta mult mai bine. Daca alegi sa varuiesti un perete intr-o culoare puternica, atunci toate celelalte elemente din camera vor fi in culori neutre. Podelele vor fi din lemn sau gresie, mate sau lucioase, dar nu texturate si tot intr-o culoare neutra. Daca este cazul sa pui in evidenta anumite zone, foloseste covorase mici, fie in culori neutre, fie intr-o culoare puternica in concordanta cu cele alese pentru decoratiuni.

Citeste si:  Crestere pin

In general, se pune accentul pe negru, alb, bej, crem, maro. Daca peretii, tamplaria, podeaua sau covorasele au aceste culori, va fi nevoie de o pata de culoare, fie o draperie, un tablou, sau mici obiecte de decor, asa cum sunt pernutele. Dar, atentie! Poti sa alegi cel mult doua culori pe care sa le folosesti. Verdele este foarte la moda si aduce o nota de prospetime, la fel ca si albastrul. Insa rosul nu se va demoda niciodata si este o optiune buna daca ai mobila neagra. De asemenea, pentru a inveseli un interior prea sobru este indicat galbenul solar, eventual in combinatie cu o nuanta potrivita de verde. Totul depinde de gusturi.

Piesele de mobilier vor fi cat se poate de simple, cu suprafete netede si fara decoratiuni. Sunt preferate siluetele subtiri, dar nu fragile. Sunt indicate canapelele, fotoliile si otomanele cu picioare vizibile, dar fara cuvertura, fara ciucuri sau aplicatii. In ce priveste culoarea mobilierului, se merge in special pe lemn deschis la culoare (artar, mesteacan), sticla mata sau transparenta, nichel, crom. Insa de mare efect este mobila din lemn negru, cu conditia ca peretii, podeaua, covoarele sa fie in culori neutre, iar pentru micile decoratiuni sa se aleaga o singura culoare.

Materialele textile vor fi alese dintre cele naturale: matase, lana, bumbac, olanda, care nu au textura foarta pronuntata. Tapiteriile si draperiile trebuie sa fie in culori neutre, insa se pot introduce mici pete de culoare cu ajutorul unor pernute decorative sau al unor covoare de mici dimensiuni. Totusi, nu trebuie exagerat. Chiar si acestea vor fi uni sau cu imprimeuri geometrice mari.

Lumina si corpurile luminoase joaca un rol important in interiorul contemporan. Lampadarele sau veiozele vor fi alcatuite din linii drepte si vor avea finisaje netede, din metal. Accesoriile mai importante sau obiectele de arta trebuie puse in valoare prin lumini speciale, de exemplu prin folosirea unor spoturi directionate.

Citeste si:  Redecorare balcon

Pentru ca am vorbit de accesorii, acestea nu trebuie in niciun caz sa umple camera. Spatiul gol de pe pereti sau dintre piesele de mobilier este la fel de important ca si zonele cu decoratiuni. Ajunge o statuieta, o veioza, un lampadar, un tablou sau un ceas de perete caci in stilul contemporan mai putin inseamna mai mult si fiecare piesa trebuie sa fie unica si sa iasa in evidenta. Orice obiect ai alege, acesta trebuie sa fie ca si restul camerei: din linii simple, curate, geometrice si in culorile potrivite,

Rezultatul va fi o casa „aerisita”, stilata si moderna, un adevarat camin, evident cu conditia sa nu uiti regula de baza a stilului contemporan: simplitate mai presus de orice.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.