fbpx

Specific culinar turcesc

Please select a featured image for your post

Bucataria turca se remarca prin preparate unice si delicioase, ce a reusit sa-si conserve traditiilele si obiceiurile de-a lungul anilor in ciuda extinderii obiceiurilor culinare occidentale. Datorita accesului la mare si climatului diferit pe suprafata tarii, Turcia beneficiaza de o abundenta de produse proaspete, peste si fructe de mare, culturi de ceai in zona de nord, de ardei iute si pepene galben in sud ceea ce a dus la o dieta foarte variata, reusind sa influenteze si bucataria Estului Europei si pe cea a Orientului Mijlociu. Importanta pentru turci este prospetimea alimentelor ! In sud-est, unde este un climat desertic, mancarea tinde sa fie condimentata si bogata in carne cum ar fi kebabul. Kebabul este o mostenire a nomazilor, la fel si lipia. In zonele vestice se consuma in special uleiul de masline si pestele. Un loc aparte il ocupa specialitatile cu ulei de masline (cu rosii sau ardei), servite la temperatura camerei, numite zeytinagli. In est sunt populare produsele lactate, mierea, cerealele si carnea.
Arta culinara a Turciei are multe specialitati, dar si multe variatii ale unui preparat, meniul fiind adesea completat cu nuci, brinza, miere, condimente. Din laptele de oaie sunt preparate cele mai aromate branzeturi albe si iaurt sunt preparate. Desi orezul, numit pilav (pilaf) reprezinta un pilon al bucatariei turcesti, bulgurul (burghul) preparat din grau poate fi folosit pentru acelasi scop.
Citeste si:  Alimentatie pisica
Carnea se pregateste marinata si fripta la foc deschis, tipul de carne favorit fiind mielul de lapte. O specialitate a turcilor o reprezinta doner kebabul ce consta in miel sau pui feliat fript incet pe o frigaruie rotativa verticala si sis kebabul, o frigaruie din lemn sau metal cu cuburi mici de carne de orice tip, pasare sau peste, cu sau fara legume, fripta pe gratar. O delicatesa specifica este pastrama de vita si carnatii traditionali numiti sucuk.
Citeste si:  Pete de apa pe mobila
Painea este preparata din grau, orz si porumb. Cele cateva tipuri de paine turceasca se numesc pide, reprezentand paini coapte pe peretii interiori ai unui cuptor rotund de lut la care adaugam simit sau gevrek( paine in forma de inel acoperita cu seminte de susan, mancata fie simpla fie cu branza sau gem). Painea se consuma in cantitati insemnate chiar daca hrana se serveste in cantitati mici ! Ingredientele utilizate des sunt vinetele, piperul verde, ceapa, lintea, fasolea, rosiile, usturoiul si castravetii. Fructe si nuci: strugurii, caisele, ciresele, pepenele galben si verde, smochinele, lamaile, fisticul, nucile, migdalele si alunele. Condimentele si verdeturile preferate sunt patrunjelul, chimionul, piperul, paprika, menta si cimbrul.
Citeste si:  Cannelloni cu spanac si ricotta si pate de casa cu stafide si coniac
In desertul specific se incadreaza binecunoscuta baklava ce consta intr-un foietaj cu miere si nuci tocate, rahatul turcesc, budincile de orez si, halvaua, cataiful, si revani un preparat din amidon si gris. La aceste minunate preparate poti servi ceai si cafea facuta dupa o metoda specifica. Bauturile facute in casa se sevesc de obicei iarna. Un preparat de acest tip il constituie bautura obtinuta prin fermentatia orzului pe baza de radacina de iris maruntita, aromata cu chimen alaturi de boza. Bautura oficiala a Turciei este raki, obtinuta din anson. Renumite sint si sucurile de cirese, de gulie, ceaiurile de trandafiri, de coaja de mere. Amalgamul de ingrediente, neschimbate de-a lungul anilor au transformat bucataria turca intr-o adevarata arta, devenind una dintre cele mai apreciate si cunoscute bucatarii !

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.