
Ferestrele tinute inchise si prevazute cu draperii dintr-un material greu inseamna un remediu mai bun pentru canicula decat ferestrele cascate. Exista, desigur, riscul ca si aerul sa devina precum ferestrele, inchis. Vom aerisi locuinta dimineata, cata vreme afara inca e ceea ce s-ar putea numi racoare, si seara. Daca n-avem draperii, ci jaluzele, e la fel de bine, doar ca vor fi cat mai deschise la culoare. Pentru exterior, storurile de lemn vor ocupa linia intai in lupta cu zapuseala.
Materialele naturale vor trona in camerele noastre. Asternuturile, husele, pernitele sa fie din bumbac, matase, in, canepa. Plusul, orice e flausat si pufos, retinand caldura si praful, va disparea din peisaj pana la prima bruma. Chiar si covorul poate sa-si gaseasca odihna, daca avem o podea care ne permite s-o tinem neacoperita. Mai mult ca-n orice alt anotimp, inghesuiala lucrurilor in incaperi trebuie eradicata.
La intretinerea unei atmosfere imbacsite contribuie din plin aburul si umiditatea. E recomandabil sa facem des dusuri caldute, nu si sa lasam dupa aceea deschisa usa de la baie. Hainele spalate le vom tine la uscat pe balcon, nu in camere. In ce priveste gatitul, vom evita s-o facem cand astrul zilei e in deplinatatea fortelor. Vom face mancare dimineata sau seara, sa putem aerisi bine dupa. Altminteri, aburii isi pot face de cap prin intreaga casa. Aparatele electrice, ca si cum soarele n-ar fi de ajuns, cresc si ele temperatura. Daca lucram sau ne jucam la computer, la ce bun sa mai tinem si televizorul deschis, mai ales ca nu-i usor sa ne concentram la doua treburi simultan?
Plantele de apartament sunt cel mai bun aliat al omului contra arsitei. Intr-un balcon expus soarelui, muscatele si petuniile se vor simti in largul lor, mai ales daca le vom harazi ghivece de ceramica.
Sedem la casa, si nu la bloc? Vom avea, in cazul asta, ceva mai mult de lucru cu plantele, dar vom si face mai putine drumuri in piata, la sectorul legume-fructe. Nicio planta nu trebuie udata pe soare. Ati remarcat ca, la mare, la strand, ne bronzam mai repede cand suntem uzi? Picaturile sau pelicula de apa actioneaza in calea soarelui ca o lupa. La fel patesc si plantele cand au frunzele pline de stropi, doar ca pentru ele bronzul nu e o moda, e o boala: se vestejesc, se usuca. Iar apa care ar trebui sa le ajunga la radacina se evapora rapid si ajunge doar in mica parte. Udam, asadar, plantele foarte de dimineata sau seara.
Udand florile, arbustii, legumele, cream, in ciuda vointei noastre, teren fertil si pentru dezvoltarea buruienilor, care asimileaza hrana mult mai repede decat soiurile bune. Erbicidele sunt bune pentru buruieni (din punctul nostru de vedere, nicidecum al lor) daca avem un loc in care buruienile cresc exclusiv; altminteri, vatameaza si plantele din preajma lor, care ne trebuie. In acest caz, vom lua buruienile la mana sau la sapa, avand grija sa le indepartam cu radacina cu tot. Cel mai bine e sa le detectam de mici: le starpim mai usor si nu mai apuca sa suga seva culturilor folositoare.
Pentru ganganiile vegetariene, vara, cat ar fi ea de calduroasa, e anotimpul preferat. Ca sa li-l facem de cosmar, vom cumpara insecticide, interesandu-ne de ele la magazinele de profil in functie de plantele pe care dorim sa le protejam. Ingrasamintele sau fertilizantele nu trebuie sa lipseasca din solul gradinii sau al ghivecelor. Vara vom avea grija sa smulgem lastarii care stau degeaba la radacina pomilor fructiferi: mananca mult, dar de crescut si rodit – n-au unde.
Ingrijindu-ne atat de bine gradina, roadele vor fi pe masura eforturilor noastre. Si ca sa ne protejam si pe noi de canicula, vom manca legume si fructe chiar si cand nu ne e foame.