fbpx

Sirop de zmeura si braga

Siropul fiert are viata mai lunga decat cel nepus pe foc si se prepara si mult mai repede, intr-o jumatate de ora. Il putem pastra in camara cu anii. Cel nefiert trebuie consumat mai repede, dupa ce ai stat cel putin cinci zile sa-l faci, dar e mai natural. Cat despre expresia „ieftin ca braga“, ea e una desueta, fiindca braga nu mai e nici ieftina, nici scumpa, nu mai e deloc vanduta prin oras. Ar putea fi insa in casele noastre.

Sirop de zmeura nefiert

Ingrediente:
zmeura
zahar
apa
lamai.

Mod de preparare:
Zmeura o punem intr-un borcan mare si o framantam cu mana, zdrobind-o. turnam si apa, respectand proportia de 1,5 l la 1 kg de zmeura, acoperim borcanul cu un tifon si lasam 4 zile la fermentat. Stoarcem compozitia prin tifon. Zeama rezultata o punem la loc in borcan si adaugam, la 1 litru de suc, 1kg de zahar si sucul de la o lamaie, amestecand pana se dizolva zaharul. Operatiunea va dura pana a doua zi. Turnam siropul in sticle sau damigene de cativa litri, avand grija sa nu le umplem pana sus si sa introducem in ele un furtun al carui capat sa iasa deasupra licidului. Le legam la gura cu tifon dublu. Fermentatia va continua lent. Cand deasupra siropului s-a format un dop de spuma, tragem siropul, prin furtun, in alte recipiente. Il bem cu sifon sau apa minerala.

Sirop de zmeura fiert

Ingrediente:
zmeura
zahar
apa.

Mod de preparare:
Zdrobim zmeura, o amestecam cu apa – 1 litru de apa la 1 kg de zmeura – apoi o strecuram prin tifon. Reluam de doua-trei ori operatiunea, pastrand in tifon resturile de zmeura si turnand peste ele lichidul rezultat la stoarcerea precedenta. Pentru 1 litru de lichid, folosim apoi 1 kg de zahar. Punem compozitia intr-o oala pe care o tinem la fiert, la foc mic, 25 de minute, amestecand cu lingura de lemn. Siropul il turnam, fierbinte, in recipiente. Sticla, ca sa nu plesneasca, trebuie sa fie in contact cu un obiect de metal cand turnam siropul. Daca avem peturi, le tinem cufundate in apa pe parcursul operatiunii de turnare. Inchidem recipientele ermetic si le tinem sub o patura pana se raceste siropul. Il bem cu sifon sau apa minerala.

Citeste si:  Stilul shabby chic

Braga

Ingrediente:
1 kg cereale, cel putin doua din urmatoarele: grau, porumb, orz, secara
2 kg malai
apa.

Mod de preparare:
Punem cerealele intr-un borcan, udate cu apa, acoperim borcanul cu un tifon si il tinem la caldura pana ce incoltesc cerealele. Le scoatem, le lasam sa se usuce bine si le macinam prin rasnita de cafea sau masina de macinat nuci. Amestecam pulberea obtinuta cu malaiul si punem totul la fiert, cu apa cat sa obtinem o pasta destul de groasa. Amestecam bine in fiertura. Din pasta asta facem turtite de marimea unei scovergi, pe care le punem pe o tava si le tinem la cuptor pana se rumenesc. Le lasam sa se raceasca si le rupem in bucati mici, pe care le punem intr-un vas si turnam peste ele 6 litri de apa oparita. Le tinem trei zile la fermentat, si braga e gata. O tragem cu un furtun in sticle pe care le pastram la rece.

Citeste si:  Crizantemele - plantele toamnei
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.