fbpx

Shih-Tzu – o frumusete ” regala”

Fiecare dintre noi are gusturi diferite in privinta cainilor de companie: unele preferam dulaii mari, agresivi, alaturi de care ne simtim in siguranta, in timp ce altele ne dorim mogaldetele mici, fragile si incapatanate asupra carora sa reversam un potop de pupici, codite, fundite si alte atentii. Shih-Tzu face parte din aceasta a doua categorie, infatisarea sa mandra si frumusetea deosebita facand-o sa se afle in fiecare an in topul preferintelor iubitorilor de animale. Daca sunteti printre persoanele care isi doresc un reprezentant al acestei rase ca prieten si companion exista unele lucruri pe care ar trebui sa le stiti.
Shih-Tzu este originar din Tibet, rasa fiind creata pentru a insoti imparatii dinastiei Manchu. Poate prin aceasta se explica si atitudinea regeasca a acestei rase precum si egoismul si orgoliul de care dau dovada! In zilele noastre, deseori in China este numit cu apelativul popular „Xi shi quan”, derivat de la numele Xi Shi, femeia considerata cea mai frumoasa in China antica.
Shih-Tzu are parul lung, de diferite culori (negru, maro , gri ,alb, auriu), care creste continuu (si prin urmare necesita vizite regulate la salon!). Parul poate fi taiat scurt sau lung, parul lung fiind insa varianta acceptata in concursurile canine (in cazul in care doriti sa va admire cainele si adevaratii cunoscatori).
Un mare avantaj al acestei rase este tolerarea sa de catre persoanele alergice, pentru ca are par si nu blana, ca majoritatea raselor de caini; Shih-Tzu este una dintre rasele sugerate de experti celor care au diverse reactii alergice in preajma animalelor de casa ” pufoase „.
Pe langa frumusetea atat de apreciata Shih -Tzu are si alte atuuri care pot fi luate in considerare atunci cand va ganditi sa adoptati un caine: este un catel prietenos, inteligent, calm, dar si jucaus. Poate fi folosit si ca un mic pazitor al casei, fiind un catel foatre zgomotos: va latra si va v-a atentiona la prezenta unei persoane straine, dar sa nu va asteptati sa o si muste. Pot fi insa si incapatanati si neastamparati si nu suporta bine pedepsele, de aceea este recomandat ca in dresajul lor sa se foloseasca tehnicile motivationale, si nu sanctiunile, de orice natura ar fie ele. De asemenea, nu este recomandat pentru o casa in care exista copii mici deoarece este foarte egoist si atentia acordata acestora il poate face gelos.
In privinta ingrijirii, contrar opiniei generale, Shih-Tzu nu este un caine greu de intretinut: majoritatea exemplarelor adora exercitiile in aer liber, cei mai multi preferand plimbarile lungi, dar alearga cu aceeasi placere si in jurul casei sau in parc. Exemplarele cu parul lung au nevoie de perieri zilnice pentru a evita incurcarea parului; un par tuns scurt ajuta la evitarea acestei munci, dar trebuie avut in vedere faptul ca Shih-Tzu este sensibil la temperaturi scazute si de aceea iarna ar trebui sa-l prinda cu parul lung. De asemenea are nevoie de o baie pe saptamana, iar in privinata hranei nu este pretentios acceptand aproape orice mancare pentru caini, eventual cu suplimente nutritive care sa-i intretina parul. O scurta atentionare: zona din jurul ochilor trebuie curatata cu grija in fiecare zi pentu a evita infectiile.
Bolile specifice acestui ” ghemotoc ” nu sunt foarte multe si, in plus, sunt usor de prevenit. Cele mai des intalnite bolii sunt obezitatea si otita externa. Pentru a preveni obezitatea este suficient sa-i asiguram un program de exercitii stabil pe care, de altfel, cainele il va parcurge cu placere.
In incheiere un ultim sfat: daca va doriti un Shih-Tzu drept companion nu veti regreta, caci veti primi multa dragoste din partea acestui mic prieten, dar in acelasi timp are nevoie sa primeasca inapoi la fel de multa afectiune, asadar pregatiti-va sa impartiti locul I in casa ,caci adora sa fie rasfatat!

Citeste si:  Salate de vara (II)
3 Comentarii
  1. Va multumesc mult pentru acest articol. Suntei singura persoana care a precizat exact numarul si frecventa bailor care se fac in cazul cainilor shih-tzu. Eu sunt noua in \”meseria de mama de catel\” si nu am reusit sa aflu nici macar de la medicii veterinari cum trebuie procedat cu igienizarea si ingrijirea acestei rase. Toti vorbesc la modul general. VA MULTUMESC SI FELICITARI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.