fbpx

Secretele prafului de copt

Please select a featured image for your post

Praful de copt a devenit atat de folosit in bucatarie, in prepararea diverselor produse de patiserie si nu numai incat aproape ca nu ii mai dam importanta. Totusi, praful de copt este unul dintre cei mai importanti aditivi alimentari si merita sa i se acorde laurii cuveniti. Ce este praful de copt si cum il folosim? Praful de copt este un agent de crestere, care ajuta aluatul sa se umfle si sa devina pufos in timp ce se coace (deci in contact cu o sursa de caldura). In general, praful de copt este o combinatie intre bicarbonat si amidon. Praful de copt are cam acelasi efect pe care il are si drojdia. cu diferenta ca actioneaza mult mai repede si e mult mai putin pretentios. De exemplu, briosele erau la inceput nimic altceva decat aluatul dospit de cozonac (apropiat de aluatul clasic de paine), copt insa in forme mai mici. Ulterior, muffins au devenit unele dintre cele mai a[ide prajiturele, pentru ca, se pare ca americanii, nerabdatori, au inlocuit drojdia cu praf de copt.
Citeste si:  Gradina de vara invadeaza Parcul Herastrau!
Cum actioneaza praful de copt? In general, praful de copt poate fi adaugat in compozitii in care nu sunt acizi. Majoritatea tipurilor de praf de copt au dubla actiune, respectiv reactioneaza de doua ori: contine un acid care se dizolva in contact cu apa si un alt acid care nu se dizolva decat atunci cand se ajunge la o temperatura mare, in cuptor. Acest praf de copt cu actiune dubla este responsabil pentru aluatul care devine pufos, usor si creste vazand cu ochii. Praful de copt care are o singura actiune este folosit doar la scara industriala si nu este disponibil in comert. Cum cumparam praful de copt? Il luam de pe raft si il punem in cos, ati spune si aveti dreptate. Insa, sunt cateva lucruri bune de stiut. Atunci cand cumparati praful de copt, cautati parful de copt cu cel mai recent termen de fabricatie si implicit cu cel mai lung termen de valabilitate, pentru ca timpul slabeste puterea prafului de copt. Ia in considerare ca de la de la data fabricatiei praful de copt mai petrece o bucata buna de timp pe drum si o alta bucata e rafturile magazinelor si in depozite. O data ce pliculetul sau cutia de praf de copt sunt desfacute, praful de copt se poate folosi intre 3 si 6 luni.
Citeste si:  Casa ta sub semnul zodiilor III - bucataria
Bune de stiut. Cand concepeti o reteta, trebuie sa aveti in vedere regula de 1 lingurita sau o lingurita cu varf pentru fiecare 200 gr de faina folosita. Daca puneti prea mult praf de copt, acesta face aluatul mult prea aerat, cu gauri si riscati ca acestea sa se ridice la suprafata si sa rupa coca. Acum intelegeti de ce uneori pandispanul pentru blatul de tort nu iese uniform sau explodeaza la mijloc?Praful decopt trebuie depozitat la temperatura camerei, intr-un loc uscat si ferit de umezeala. Nu tineti praful de copt aproape de chiveta sau de aragaz, ci mai degraba in camara, intr-o cutie de metal, inchisa ermetic. Praful de copt nu se pastreaza in frigider deoarece isi pierde mai repede proprietatile. Inainte de a folosi praful de copt, e bine sa il cerneti impreuna cu faina, pentru a va asigura ca este distribuit uniform si aluatul va creste corespunzator. Verifica intotdeauna termenul de valabilitate, praful de copt se poate folosi la 24 de luni dupa data fabricatiei. Cum stii daca praful de copt e bun de folosit? Amesteca o lingurita de praf de copt intr-un oahar cu apa, daca va face bule inseamna ca este inca activ.

Citeste si:  Culorile potrivite bucatariei
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.