fbpx

Secretele condimentelor (partea I)

Please select a featured image for your post

Condimentele dau savoare tuturor mancarurilor, fiind nelipsite din preparatele culinare. Datorita gustului, dar si mirosului, condimentele ii atrag pe cei pofticiosi in bucatarie. Folosite in mancare, condimentele dau o aroma aparte mancarurilor, intregindu-le mereu gustul si aspectul. Condimentele fac mancarea nu doar delicioasa ci si sanatoasa. Busuiocul – originar din India, busuiocul a fost considerat inca din antichitate o planta sacra, care era interzisa femeilor sa o culeaga. Busuiocul era folosit in Grecia pe post de planta decorativa. Pus in ghivece acesta impodobea cu florile sale albe, pervazul ferestrelor. Astazi, busuiocul este nelipsit insa din prepararea unor sosuri, precum cel de usturoi sau rosii. Este de asemenea, condimentul care se regaseste in platourile cu salate de rosii, fasole verde, la carnea preparata pe gratar, la supe sau peste. Sa nu uitam ca busuiocul da si acel gust proaspat si gustos unei pizza.
Busuiocul are o aroma usor condimentata, cu o tenta dulceaga. Poate fi recunoscut imediat datorita acelui miros puternic si putin intepator. Busuiocul trebuie folosit de preferinta proaspat, deoarece uscat are un gust neplacut. Pentru a-l avea proaspat, tot anul, acesta poate fi plantat in ghivece. Prefera caldura si umezeala, insa poate fi tinut si in pungi de plastic in frigider pentru cateva zile sau la congelator. Busuiocul se recolteaza inainte de a inflori pentru condimentare si abia dupa inflorire pentru ornare. Pentru a nu capata acel gust amarui, este de preferat ca frunzele sa nu fie taiate, ci rupte.
Citeste si:  Crizantemele - plantele toamnei
Coriandrul – originar din Asia, coriandrul este unul dintre primele condimente folosite de catre omenire. Acesta este cunoscut si sub numele de „patrunjel arab” sau „patrunjel chinezesc”. Aceasta denumire se regaseste in scrieri chinezesti stravechi existente de acum 3500 de ani, fapt ce arata utilizarea culinara a frunzelor de coriandru inca din cele mai vechi timpuri.
Citeste si:  Ciorba de peste si kaizer si vita in sos de vin
Foarte folosit in gastronomia asiatica, coriandrul are o aroma foarte puternica, regasindu-se si in Romania unde este cultivat pe suprafete intinse. Coriandrul ofera un gust foarte aromat alimentelor, fiind folosit mai ales in prepararea carnii si mustarului. Acesta poate fi folosit si la mezeluri, salate, peste sau branzeturi. Semintele coriandrului sunt folosite mai ales pentru deserturi, dar si pentru prepararea unor sosuri. Frunzele de obicei sunt folosite pentru ornarea salatelor. Pentru continutul in ulei volatil, fructele acestei plante se folosesc pentru parfumuri sau lichioruri. Coriandrul se culege in iunie, inainte de perioada de inflorire. In comparatie cu busuiocul, coriandrul trebuie taiat cat mai fin si marunt pentru a fi cat mai aromat.
Citeste si:  12 pasi catre renovarea de vis
Salvia – folosita pentru peste, condimentarea fripturilor de miel sau vitel, sosuri pentru friptura, ciorbe si supe, salvia este un condiment foarte bun, cu un gust foarte puternic si putin amarui. Salvia poate fi folosita si pentru umpluturi pentru pieptul de pui sau de curcan. Salvia se foloseste atat in stare proaspata, cat si conservata. La fel ca si busuiocul, salvia poate fi pastrata la frigider sau congelator in pungi de plastic, foarte bine sigilate. Aceasta se culege inainte de inflorire. Foarte cunoscut este ceaiul de salvie, indicat in special in afectiunile gatului, dar si pentru digestia si functia ficatului.

Un comentariu

Lasă un răspuns la c0pilutza Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.