fbpx

Saramura de pui sau de peste – variatiuni pe tema gratarului

Se mai intampla uneori cand ai pofta de un gratar, dar parca ai vrea sa fie un pic mai deosebit. Sau sa nu stii cum sa impaci, intr-un singur fel, pofta de ciorba si de felul doi. Pentru asta s-a inventat saramura, un fel de mancare pescaresc la origine, dar care merge foarte bine preparat si cu carne de pui. Intr-unele zone, saramura se prepara aidoma unui sos. Noi insa vom prezenta reteta unei saramuri generoase, care va va asigura o masa pe cinste, mai ales langa o mamaliga calda sau langa niste lipii de paine proaspat scoase din cuptor.

Ingrediente (4 portii):
1 kg de carne de pui sau de peste
6 rosii mijlocii
3 ardei de copt
1 ardei iute
O ceapa mijlocie
O capatana de usturoi
3 linguri de ulei
O legatura patrunjel proaspat
O lingura de cimbru uscat
Sare mare, piper

Citeste si:  Reamenajarea bucatariei

Odata cu carnea, vom pune pe gratar si rosiile si ardeii. Intre timp, curatam usturoiul, il taiem in bucatele si il tinem in apa rece, pentru a elimina astfel din neplacerile care urmeaza de obicei consumului… Cand s-au copt un pic, legumele se iau de pe gratar si se curata de coaja si se pun intr-o oala. Apoi se maruntesc, preferabil chiar deasupra oalei in care le vom prepara, pentru a nu se pierde din zeama. Se adauga ceapa tocata, sarea si 500 de militri de apa si se pune la fiert.

Citeste si:  Cum iti exprima o casa personalitatea

Intre timp, usturoiul se scurge, se piseaza si se freaca intr-un castron, cu o lingurita de sare mare, adaugand treptat uleiul si frecand cu o lingura de lemn, ca si cum ati prepara o maioneza. Cand amestecul din oala a inceput sa clocoteasca, se adauga cimbrul, patrunjelul si ardeiul iute (atentie cat puneti, pentru ca saramura trebuie sa fie un pic iute, dar nu exagerat), se mai tine la fiert circa 5 minute, apoi se adauga usturoiul si se gusta. In functie de preferinte, se mai adauga sare si/sau alte condimente, precum leustean, marar, frunze de telina etc. Se mai lasa la fiert inca maxim 2 minute.

Cand este gata – preferabil sa fie cat mai bine rumenita (pentru ca acea prajeala de suprafata se va inmuia ulterior si va da o aroma inconfundabila mancarii) carnea se ia de pe gratar si se pune intr-un recipient mare, peste care se toarna amestecul de saramura. Se lasa sa se intrepatrunda aromele circa jumatate de ora (timp in care se va si raci suficient pentru a putea fi consumata). Se serveste in boluri sau in strachini de lut si, asa cum am spus, merge foarte bine alaturi de o mamaliga sau de lipie de paine de secara.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.