fbpx

Sapun cu ulei de masline – si stii exact cu ce te speli

Cineva mi-a adus recent, din Grecia, cateva batoane de sapun pe care scrie mare „Pure Olive Oil Soap”. Ambalat frumos, fara indoiala, dar pe dinauntru arata exact ca niste cuburi de sapun de casa. Mi-am adus aminte de vremurile in care, pe la tara, inca se mai facea sapun de casa – si sunt sigura ca inca se mai face – si mi-am adus aminte ca am vazut si eu, de cateva ori, cum se face. Si era destul de simplu. Drept pentru care, am studiat un pic problema si nici macar nu m-a surprins sa aflu rezultatul: oricine poate face „Pure Olive Soap” – si, in principiu, orice fel de sapun natural, cu ingredientele alese. E gata intr-un timp scurt si costa foarte putin.

Sapunul este o mixtura de acizi grasi si baze. Bazele – de cele mai multe ori soda caustica – sunt cele care curata propriu-zis, insa daca ar fi doar ele singure, ar arde nu doar pielea, ci si tesaturile. De aceea, trebuie neutralizate de o anume grasime. Daca nu v-a placut chimia, ceea ce nu e neaparat o rusine, trebuie sa stiti ca acizii si bazele sunt substante care se neutralizeaza reciproc, iar o substanta are un anume pH (grad de aciditate) in functie de care din ele este mai puternica. Un pH de 7 este considerat neutru. Daca are un pH de 0 la 7, o solutie este acida, iar daca are un pH de la 7 la 14 este bazica. Pielea umana, dupa cum stiti din reclame, are un pH de 5,5. V-am spus toate astea pentru a intelege de ce un sapun bun pentru a fi folosit pe piele are un pH de aproximativ 7, in timp ce un detergent de rufe sau de vase poate avea un pH de peste 9.

Citeste si:  Manierele elegante la masa: alegerea meniului

Sapunul traditional de casa foloseste soda caustica (hidroxid de sodiu) si grasime animala – untura de porc. Rezultatul are insa un pH destul de mare si nu este recomandat spalarii pe piele. Tot la tara se folosea, pe vremuri, pentru spalarea rufelor, lesia (peroxidul de potasiu), care se obtinea prin fierberea cenusii. Sapunurile din comert folosesc tot soda caustica, doar ca aceasta este amestecata cu uleiuri de sinteza, coloranti, arome artificiale, parfumuri si alte lucruri care nu prea fac bine pielii. De aceea, cu un pic de pricepere, nu ar strica sa va faceti singure sapunul preferat, in care puteti adauga exact acele plante sau substante de care stiti ca are nevoie pielea voastra: plante medicinale precum musetelul sau menta, extracte florale, ierburi aromatice etc. Nimic sintetic, deci, in afara de soda caustica, pe care nu o putem scoate din ecuatie, dar pe care o vom neutraliza folosind un ulei de calitate superioara.

Ganditi-va ca marile firme de cosmetice folosesc uleiuri asemanatoare uleiurilor de motor, pe cand noi vom folosi numai uleiuri fine: ulei de masline, ulei de porumb, ulei de cocos sau ce altceva dorim noi. E insa important sa dozam substantele cu mare grija, pentru ca altfel sapunul nu va iesi bun sau nu va iesi deloc.

Pe internet, puteti gasi zeci de retete de sapunuri naturale si multe kituri de fabricare a acestuia, daca vedeti ca va place rezultatul. Veti gasi si forme speciale din plastic sau din lemn, pentru turnarea sapunului, asa incat rezultatul sa fie nu doar sanatos, ci si estetic. Noi am ales cea mai simpla dintre retete si am adaptat-o asa incat oricine s-o poata prepara.

Asadar, aveti nevoie de:
– un cantar de precizie;
– un termometru pentru lichide;
– un vas de inox de 3 litri;
– un castron de sticla de circa 1 litru;
– o oala mare de bucatarie;
– o tava de plastic (sau de lemn, sau din fibre de carbon) de dimensiuni aproximative 20x30x5 cm
– o lingura sau o spatula de lemn;

Citeste si:  Luminarea casei

Ingredientele trebuie bine cantarite, incercati sa va tineti cat mai aproape de cifrele recomandate mai jos, altfel sapunul nu se va intari bine:
– 1000 grame de ulei de masline.
– 127 grame de soda caustica (folositi numai soda caustica pura, nu alte produse de curatenie derivate. Se gaseste la kilogram, costa in jur de 2 lei/kg).
– 352 grame de apa distilata.

Inainte de a ne apuca de treaba, trebuie sa ne luam haine cu maneci lungi si manusi de cauciuc, pentru a evita contactul cu soda caustica. Camera in care pregatim sapunul trebuie sa aiba geamurile deschise, pentru ca in timpul amestecului se pot degaja gaze toxice. Dar nu va speriati, cu un minim de atentie n-o sa aveti nicio problema.

Secretul pregatirii e acela ca uleiul, pe de o parte, si amestecul de apa si soda, pe de cealalta parte, trebuie sa aiba aceeasi temperatura in momentul amestecului, respectiv 55-65 de grade Celsius. Pentru asta, vom pune uleiul in vasul de inox, iar vasul de inox il vom aseza in oala de bucatarie plina cu apa, asa incat uleiul sa nu fie incalzit direct la flacara aragazului, ci prin intermediul apei. Asa cum se procedeaza cu borcanele la bain-marie. Pe masura ce uleiul se incalzeste, verificam mereu temperatura. Cand a ajuns la cca. 60 de grade, este gata. O varianta este si sa incalzim uleiul la microunde (dar nu in vasul de inox, desigur), in reprize de 20 de secunde, pana ajunge la temperatura potrivita, si abia apoi sa-l punem in vasul de inox.

De cealalta parte, in vasul ceramic se pune soda caustica si peste ea se toarna apa distilata. In acel moment, apa se va incinge brusc, se va tulbura, va face bolboroase si se va apropia de temperatura de fierbere, asa ca trebuie sa fiti atente sa nu inhalati vaporii rezultati. Vom mesteca pana cand apa se va limpezi din nou si vom astepta pana cand temperatura ei scade la 60 de grade.

Citeste si:  Curatare gratar

Se verifica din nou temperaturile, care trebuie sa fie egale. Daca este bine, se poate trece la etapa urmatoare: amestecul de soda si apa se toarna incet peste uleiul de masline, mestecandu-se in continuu, cu miscari mici si rapide. Nu invers! Dupa aceea, se amesteca in continuu timp de circa 45 de minute, pana cand amestecul se intareste. Cand a capatat consistenta unei creme (asa incat, daca facem o urma usoara la suprafata, aceasta sa nu dispara imediat, ci dupa 2 – 3 secunde), putem turna sapunul in tava de plastic (sau in forme), unsa in prealabil cu putin ulei, pentru a nu se lipi.

Sapunul trebuie sa stea 48 de ore in tava, dupa care se scoate cu grija, folosind manusi de cauciuc, si se asaza pe o hartie de ambalaj sau pe o musama. Daca sapunul s-a lipit de tava si nu vrea sa iasa, se poate pune cateva minute la congelator, pentru a se contracta si a se desprinde de margini. Apoi se taie in bucati de dimensiunea dorita cu un cutit mare si se lasa la uscat, intr-un spatiu uscat si bine aerisit. Pentru neutralizarea totala, sapunul trebuie sa stea la uscat minim 3 saptamani.

Poate parea complicat, dar in realitate este o treaba destul de usoara – ca sa nu mai punem la socoteala ca am obtinut 1,5 kg de sapun natural cu nici 15 lei.

5 Comentarii
  1. interesanta reteta, dar mare grija la informatiile pe care le furnizati. de exemplu sa stiti ca soda caustica este hidroxid de sodiu in chimicaleza se scrie NaOH. peroxidul de sodiu este cu totul altceva! am lucrat in chimie 18 ani si stiu ce vorbesc; in afara de asta m-am dus la carte sa mai verific o data caci ma aruncasesi in deriva. lesia pe care o foloseau in gospodarie bunicile noastre se obtinea din apa cu cenusa intr-adevar, insa fara fierbere. se punea intr-un vas o cantitate de cenusa (de la lemne nu paie) se completa cu apa si se amesteca de cateva ori pe zi. prima \”recolta\” de lesie era foarte concentrata, apoi mai puneai apa o data sau de doua ori, lesia obtinuta nemaifiind la fel de tare. apropo de asta, am citit stupefiata in pag2, ca \”Vom mesteca pana cand apa se va limpezi\”. mestecatul se produce in gurita, ceea ce nu este cazul cu compozitia aceasta. eu iti multumesc pentru articol, reteta ta m-a facut fericita, succese si atentie!

  2. @Eta: multumesc pentru corecturi. Intr-adevar, denumirea stiitifica a sodei caustice este hidroxid de sodiu.

    Cat despre \”mestecat\”, nu este nicio greseala avand in vedere ca, in DEX, al treilea sens al verbului \”a mesteca\” este urmatorul: A misca (cu o lingura) pentru a obtine o masa omogena sau pentru a nu se arde la foc. Intr-adevar, este mai uzitata forma \” a amesteca\”, insa asta nu inseamna ca cea folosita de mine este gresita.

  3. Buna! Vreau foarte mult sa imi fac un sapun cu cenusa in loc de soda, cum facea bunica mea, insa nu stiu cum se face exact, eram prea mica pe atunci si nu imi amintesc. Daca aveti ideea cum as putea sa o folosesc in locul sodei, va rog sa imi spuneti si mie.
    Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.