fbpx

Salvia

Please select a featured image for your post

Salvia este una dintre plantele aromate care face de mult parte din bucataria noastra. De altfel, salvia are un trecut lung si glorios, chiar daca este mai degraba legat de medicina decat de gastronomie. Despre regele francez Charlemagne se spuen ca ar fi ordonat ca salvia sa fie cultivata in gradinile regale. Daca la inceput salvia facea parte din diverse ritualuri asociate cu zeitatile si importalitatea, in prezent este un condiment foarte foarte apreciat, in special pentru condimentarea si marinarea carnii. Salvia de-a lungul istoriei. Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Salvia Officinalis, aceasta delicata planta aromatica isi are originea in bazinul Marii Mediterane. In prezent, sunt cunoscute cateva sute de varietati ale speciei, insa cele mai comune sunt cele folosite pentru gatit. De altfel, nu toate speciile de salvie sunt comestibile, unele fiind chiar toxice si halucinogene. Salvia haluionogena este originara in America Centrla, unde era folosita in timpul arnumitor ceremonii religioase pentru a obtine o stare de stransa si a fi mai aproape de divinitate.Salvia la greci si romani. Salvia pe care o folosim cu succes in bucatarie este specia facuta populara inca de pe vreme grecilor si a romanilor antici. Grecii foloseau salvie in primul in scopuri medicinale, pentru a tratat afectiunile tubului digestiv, ulcerul si chiar ca si remediu in cazul muscaturilor de sarpe. In Imperiul Roman salvia era considerata o planta sfanta si auveau chiar si ceremonii speciale care se pficeu in cinstea salviei, atunci cand era vremea culesului. Salvia era folosita si pe post de suplimenta alimentar, intrucat se considera ca stimuleaza memoria, dar era la fel de bine mestecata de romani, pe post de pasta de dinti.
Citeste si:  Lavanda, parfumul mediteranean din casa si gradina noastra
Salvia in bucatarie. Desi am fi tentati sa folosim si salvia halucionogena mai ales in cazul unei cine romantice, e mai bine sa nu o facem. Dintre speciile de salvie cele mai utilizate in bucatarie sunt salvia de vara si salvia de iarna, dar la fel de cunoscute sunt si salvia cu frunza ingusta, sau salvia spaniola (din care se face un ceai foarte bun, prin infuzie) dar si salvia ananas, care are o aroma mai dulceaga. Indiferent de tipul de salvie, alege frunze proaspete, care sunt moi si catifelate la pipait. Frunzele proaspete rezista cateva zile bune la frigider, insa daca doriti sa le folositi dupa o perioada mai lunga, cel mai bine este ca ele sa fie uscate si aspoi depozitate intr-un loc uscat si ferit de lumina. Salvia uscata isi pierde insa mult din aroma.
Citeste si:  Mancaruri din India: Pui Biryani
In bucataria romaneasca salvia are o importanta minora si nu este apreciata la adevarata ei valoare. In bazinul Marii Mediterane insa, lucrurile stau altfel, salvia este un condiment foarte apreciat in tari ca si Grecia, Spania sau Franta dar este indeosebi folosita in Italia. In bucataria itialiana, salvia este folosita pentru a condimenta in principal carnea de pui, carnea de vita sau cea de fitel, care de altfel este foarte fada. Unul dintre cele mai renumite preparate italiene pe baza de salvie este Saltimboca, respectiv fruzele de salvie se prajesc impreuna cu prosciuto crudo si carne de vitel taiata felii foarte subtiri, apoi se stropesc cu Masala, un vin foarte puternic, de origine siciliana.
Citeste si:  Nuggets de pui - reteta sanatoasa
Indiferent ca folositi salvia pentru carne sau legume, trebuie sa aveti in vedere ca in special salvia mediteraneana este foarte puternica, tinde sa dea mancarii un gust usor amar iar aroma ei devine pregnanta in mancare.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.