
Boabele de hrisca vin din Asia, ca si cele de orez. Sunt pe nedrept neglijate in Romania, fiind si hranitoare, si gustoase. In gastronomie, intrebuintarea orezului o are si hrisca. Usor dulcege, din semintele de hrisca se prepara si o faina recomandata la prajituri. Noi, deocamdata, le vom pune intr-o salata de post. Pentru cealalta reteta, in caz ca postim, nu e suficient sa pandim o zi cu dezlegare la peste, trebuie si dezlegare la oua.
Salata de hrisca si susan
Ingrediente:
50 g hrisca
50 g susan
2 rosii
100 g masline
1 morcov
1 ardei gras
1 ceapa
2 castraveti
3 ciuperci
1 lamaie
ulei de masline
1 legatura patrunjel
piper, sare.
Mod de preparare:
Hrisca o lasam cel putin 5 ore in apa rece, sa se inmoaie. Rosiile le coacem in cuptor, ciupercile le fierbem si le taiem feliute, morcovul il dam pe razatoare. Maslinelor le scoatem samburele si le taiem in sferturi. Rosiile le curatam de coaja si maruntim miezul. Castravetii, ceapa si ardeiul, crude, le facem felii, patrunjelul il tocam marunt. Amestecam toate acestea cu doua linguri de ulei de masline, zama de lamaie, sare si piper proaspat macinat. Lasam castronul cu salata 30 de minute la frigider.
Peste pane irlandez (cu bere)
Ingrediente:
4 fileuri de peste (cod, merlucius etc)
250 ml bere blonda
150 g faina
1 ou
praf de copt
ulei
sare, piper.
Mod de preparare:
Fileurile de peste, uscate cu ajutorul unui servetel, le dam cu sare si piper macinat pe ambele parti si le punem in frigider pentru cel putin o jumatate de ora. Ne apucam sa preparam aluatul. Intr-un castronel punem faina, praful de copt, sare si piper. Separam albusul de galbenus si in alt castronas batem galbenusul cu berea. Acest amestec il turnam, cate putin, batand pana se formeaza un aluat, peste faina. Lasam aluatul 20 de minute, sa-si faca efectul praful de copt. Batem albusul spuma si il inglobam, amestecand usor, in aluatul dospit. Luam fileurile, le scufundam in aluat si le scurgem bine, apoi le punem in uleiul incins, prajindu-le pe ambele parti.