fbpx

Sa fie lumina! Dupa regulile decoratiunilor

Calitatea de baza a corpurilor de iluminat e sa imbine utilul cu placutul. Degeaba avem un lampadar sofisticat, daca ne bagam degetele in ochi cand functioneaza, dupa cum nu e prea placut nici daca ne e locuinta inundata in lumina, dar lustra din tavan da ca nuca-n perete.

Noile tendinte in decoratiuni si amenajari interioare cer sa renuntam la o sursa unica de iluminat a unei incaperi. Lustrele cu brate multe si tot atatea becuri, care inghit wati cu nemiluita, vor fi inlocuite cu mai multe corpuri mici, care vor functiona dupa necesitati si vor conferi un design modern oricarei incaperi, fie ca e sufragerie, dormitor, baie, bucatarie sau hol. E la mare cautare iluminatul de 2 X eco: si ecologic, si economic. Becul clasic prezinta dezavantajul ca doar 3 % din curentul electric pe care-l foloseste se transorma in lumina. Prima alternativa care s-a gasit pentru bec a fost lampa fluorescenta, cu 70 de ani in urma. De atunci incoace, inventatorii si inovatorii n-au dormit. Azi avem la dispozitie lampa cu halogen, a carei lumina e una calda, relaxanta, si lampa fluorescenta compacta. Au o durata de viata mai mare decat becul, economisesc energie si reduc semnificativ consumul de oxigen.

Citeste si:  Biscotti cu ciocolata alba si alune de padure

foto

Ca prima regula a decoratiunii, cand cumparam un corp de iluminat trebuie sa-i alegem culoarea. Daca in incaperea in care-l vom amplasa predomina o anumita culoare, corpul nostru de iluminat nu va fi colorat la fel. Nu va avea, de exemplu, nuanta mobilei, ci pe aceea a perdelelor, parchetului sau covorului.
In sufragerie, in camera de zi, in dormitor merg folosite toate modelele de corpuri de iluminat: lustre, lampadare, modernele spoturi, lampi, veioze.

Pentru masa de lucru, vom evita obligatoriu ca lampa sa ne bata in ochi. Camera aceasta de zi va fi prevazuta cu iluminare generala, dar si cu cateva alte surse de lumina, dispuse asimetric, pe care le vom folosi cand e cazul. Lampa de birou se asaza in stanga, la 40 de centimetri distanta de zona care trebuie iluminata – evident, biroul. Pentru citit sau alte activitati in afara de scris, lampa va fi asezata in spate, usor stanga. Daca peretii sunt zugraviti intr-o culoare inchisa, sursa de lumina trebuie sa fie puternica. Culoarea inchisa absoarbe caldura – acesta e motivul din care, pe canicula, e recomandabil sa purtam haine deschise la culoare. Vom avea grija ca, in orice incapere se situeaza corpurile de iluminat, sa le stergem bine de praf. Pe langa motivul estetic, exista si acela ca astfel nu-si vor diminua luminozitatea. S-a spus adesea ca televizorul strica ochii. Nu e bine sa-l folosim pe intuneric. Ideal e ca-n spatele lui sa punem o lampa slaba.

Citeste si:  O sala de baie moderna intr-un spatiu rustic

Intrerupatorul reglabil e o inventie minunata. Cu el stabilim nivelul necesar de luminozitate. O lumina iti trebuie pentru citit, alta pentru o intalnire romantica. In plus, cu acest intrerupator economisim de doua ori: reducem consumul de curent electric si ii lungim becului viata. In sufragerie, pe langa lumina ambientala, se poate folosi un punct luminos asezat la un metru si jumatate da masa. In baie putem amplasa o sursa de lumina deasupra cazii si una deasupra oglinzii. In bucatarie sunt recomandate plafonierele sau, ca ultima tendinta, spoturile cu halogen. Pe holuri, in zonele in care avem treaba cel mai des, cum ar fi cuierul sau locul in care tinem incaltamintea, vom pune neoane sau spoturi. Un iluminat special se cere pentru camera copiilor. Aplicele sunt cele mai indicate. Orice corp de iluminat de aici e necesar sa fie in culori vesele si, mai ales, dintr-un material care nu se sparge, precum plasticul.

Citeste si:  Alegerea parchetului
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.