
Despre roz se pot spune atatea lucruri incat am putea scrie un roman intreg. Este culoarea contradictiilor si contrastelor. Este singura culoare care nu te poate lasa indiferent. Poti sa o urasti, poti sa o iubesti, dar nu ai cum sa fii indiferent. Este singura culoare care poate sa te binedispuna instantaneu sau sa iti produca greata, care poate sa te linisteasca si sa-ti dea energie. Este singura culoare inocenta si extrem de senzuala in acelasi timp. Este cea mai timida si cea mai indrazneata culoare posibila.
Simbolurile rozului sunt multiple, mergand de la inocenta, puritate, dragoste materna, pana la pasiune, senzualitate, obsesie, violenta. Cand vine vorba de aceasta culoare, te gandesti la o vata pe bat, trandafirul daruit mamei, buzele unui bebelus, boticul unui pisoi, scrisoarea unui admirator pasional, obrazul inrosit de un flirt.
In cromoterapie, se crede ca rozul este o culoare relaxanta, care te scapa de tensiune, in special de tensiunea musculara, in diete se foloseste ca anorexigen, iar in terapia de cuplu este foarte utilizata pentru a reaprinde pasiunea. In nuante mai puternice, este un bun energizant. Este singura culoarea care relaxeaza, linisteste si energizeza in acelasi timp.
In design-ul de interior, rozul revine la moda. Desi pana acum era considerat o culoare stearsa, desueta, astazi rozul e din ce in ce mai folosit. Insa nu este deloc o culoarea „usoara”. Ajunge o singura greseala oricat de mica si ai distrus tot. Desi exista o varietate de nuante, de la rozul pal, pastelat, pana la ciclamul violent, posibilitatile de combinare sunt oarecum limitate.
Folosit in special in camerele fetitelor, rozul este o culoare potrivita si pentru un living indraznet, si pentru o bucatarie moderna, si pentru dormitorul unui cuplu plin de pasiune. Pare o culoare inocenta, dar nu e numai atat. Se potriveste de minune stilurilor orientale, mediteraneene, stilului shabby chic, dar si celor moderne, contemporane, minimaliste.
In nuante pale, poate sa fie culoarea neutra care inlocuieste cu succes plictisitorul bej, in nuante medii poate sa fie culoarea de baza a unei camere vesele, iar in nuante puternice poate sa fie pata de culoare care lipsea unei camere in alb-negru, in gri sau in marouri pamantii.
Rozul pal, pastelat, inocent si dulce, care aminteste de tranfarii din gradina bunicii, este folosit in special in camerele fetitelor, dar poate fi adus cu succes si intr-un living shabby chic, intr-un dormitor relaxant, sau intr-o baie cottage. Poate sa patrunda in orice camera, fara sa deranjeze si fara sa sara in ochi prea mult. Este o culoare mai degraba neutra, dar in acelasi timp reuseste sa iasa in evidenta fara a deranja, mai ales daca este in cantitatile potrivite. O intreaga camera roz pal, fara nicio pata din alta culoare ajunge foarte usor sa fie plictisitoare si cu aspect „ieftin”. Ar fi ca si cum ai trai in casa lui Barbie, senzatie nu prea placuta daca ai mai mult de 12 ani. De aceea spuneam ca nu este o culoare usor de folosit.
Daca mergem putin mai departe si inchidem rozul cu cateva tonuri, obtinem un fuchsia mai vesel, vibrant si puternic, fara sa fie violent. Am putea spune ca este culoarea ideala pentru decoratiunile interioare, nici prea plictisitoare, nici prea tare, dar putin cam puternica pentru a fi prezenta in intreaga camera. Combin-o cu o culoare neutra, mobila moderna sau minimalista si vei obtine un interior ultra-modern, care spune cu adevarat ceva.
Daca peste rozul fuchsia adaugam un strop de rosu, obtinem un cyclam, o culoare vibranta, puternica, indrazneata, dinamica si pasionala. Iti trebuie curaj pentru a folosi asa ceva in casa, dar efectul va fi pe masura. Din nou, trebuie controlata cu atentie cantitatea. Cyclam-ul este acea nuanta care, in cantitati prea mari, produce greata persoanelor nu prea atrase de culorile puternice, dar are un aspect atat de modern si de „glam” incat atrage ca un magnet. Cand vrei sa iesi in evidenta, porti haine cyclam. Acelasi efect il are aceasta culoare si in casa. Obiectele colorate in cyclam vor fi cele care se vor observa primele, asa ca ele trebuie sa fie fara cusur.
Dintr-o combinatie de roz pal si putin portocaliu obtinem asa numitul roz-corai. E o culoare intensa, dar mai putin stridenta decat rozul puternic. O culoare calda, vesela. Mai adaugam inca putin portocaliu si obtinem o alta nuanta foarte frumoasa, asa numitul roz somon, cu o tenta portocalie mai puternica. Este tot o culoare calda, mediteraneeana, vesela, dar destul de cuminte si usor de asortat.
In general, barbatii au o aversiune fata de culoarea roz, pentru ca de-a lungul timpului ea a fost asociata mai degraba cu feminitatea. Insa rozurile puternice nu au de ce sa nu fie si pe placul barbatilor. Pentru o nuanta putin mai masculina, putem folosi un roz cu un strop de albastru, adica un fel de lila. E o nuanta destul de indepartata de rozul clasic, dar nu mai putin vibranta si dinamica decat cyclam-ul.
Cat despre posibilitatile de combinare, ele sunt oarecum reduse. Pentru o combinatie „cuminte” poti sa alaturi roz si galben, roz si alb. Daca vrei sa fii indrazneata pana la capat, poti sa creezi combinatii inedite de roz – gri, roz – alb – negru sau roz – verde.
Alaturi de o culoare neutra si usor inchisa asa cum este griul, rozul devine mai puternic, mai vibrant, mai stralucitor. Foloseste mobila fuchsia langa un perete gri si obtii un efect unic. Ai o camera gri, plictisitoare si foarte comuna ? Adauga doar cateva accesorii cyclam si o vei revigora instantaneu. In special, nuantele tari de fuchsia si cyclam se porivesc de minune langa gri. Este o combinatie neasteptata, moderna si foarte frumoasa.
Daca tot vorbim de culorile neutre si inchise, o combinatie la fel de frumoasa este roz-negru. Negrul pur este elegant, rafinat si mereu la moda. Asezand-l langa o nuanta puternica de roz obtii o combinatie foarte stilata, dar poate putin prea puternica. Se potriveste intr-un living modern, dar mai putin intr-un dormitor. Combina acelasi negru puternic si catifelat cu un roz pal, pastel si obtii o combinatie usor plictisitoare. In schimb, daca folosesti negru langa roz somon sau corai, ai creat o combinatie inedita, nici foarte cuminte, nici foarte puternica, numai buna pentru un dormitor.
Cea mai indrazneata combinatie, dar uneori si cea mai reusita este cea de verde cu roz. Se potriveste atunci cand una dintre culori este pala. Este o modalitate de a „intrerupe” rozul plictisitor al unei camere mari sau de a adauga o pata contrastanta.
Foarte la moda sunt combinatiile de roz cu maro ciocolatiu. Sunt doua culori calde, una mai inchisa si neutra, cealalta deschisa si indrazneata. Maroul tempereaza putin violenta rozului, dar il ajuta sa straluceasca.
Combinatiile cu roz nu sunt usor de realizat pentru ca rozul este o culoare dificila. Ca sa decorezi o casa in roz, ai nevoie de curaj si indrazneala, dar rezultatul va fi pe masura efortului si a riscului asumat. Vei obtine un interior foarte modern, tineresc, vesel si pasional. Un interior perfect pentru o femeie urbana.
f frumoase, mi-au placut mult 🙂