fbpx

Rosul catelului ne innebuneste?

Cu siguranta ca, daca ati adoptat un catel, ati experimentat sentimentele de furie si neputina atunci cand, spre disperarea dumneavoastra, animalutul iubit si adorat de toata lumea se transforma inr-o fiara ce va devasteaza sifonierul si va utilizeaza pantofii pe post de jucarie… Rosul este unul dintre cele mai des intalnite comportamnete distructive la catei, dar, din pacate, se continua uneori si la caini maturi. Nu trebie insa sa ne facem prea multe griji: acest tip de comportament este normal pentru orice catel, deoarece prin intermediul gurii ei invata sa descopere lumea exterioara lor, fiind predispusi sa o foloseasca pentru orice, in orice situatie.

Placerea cateilor pentru ros se poate datora unui numar foarte mare de factori, printre care cei mai importanti sunt: plicitseala, hiperenergia, aparitia dintilor sau pur si simplu, chinuitoarea curiozitate. Totusi, cum corectam acest obicei care, incetul cu incetul, ne distruge colectia de pantofi sau, si mai rau pentru sotul nostru, telecomanda? Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa limitati „pierderile” suferite sau chiar sa razolvati complet aceasta problema:

Citeste si:  Supa crema de cartofi si mousse de cafea

1. Nu-i oferi cainelui, in nici o situatie, lucruri mai vechi de ros (de exemplu sosete deja rupte..) deoarece el nu va face niciodata diferenta intre nou si vechi, asa ca, odata ce va pune laba pe orice ii apare in cale, i se va parea perfect normal sa-i incerce gustul.

2.Realizati o zona de siguranta pentru lucrurile dumneavoastra, in care sa consemnati catelul. In aceasta zona nu trebuie sa existe nimic care ar putea sa-i faca „pofta” de ros cum sunt hainele, ciorapii, plantele, diverse obiecte.

3.Plecarile scurte, cheia marilor succese: atunci cad trebuie sa plecati si sa lasati catelul singur, asigurati-va ca „puiutul” nu are timp sa se plictiseasca, deci incercati sa reveniti cat mai repede. Daca totusi plecare se poate prelungi aveti grija sa aiba suficiente jucarii care sa-l tina ocupat cat lipsiti, lasati eventual televizorul deschis si, foarte important, inainte de a pleca adaugati-va mirosul pe jucariile pe care urmeaza sa i le lasati la indemana, frecindu-le, de exemplu, intre palmele dumneavoastra.

4.Jucaria de ros – exista in comert o gama larga de jucarii create special pentru a fi roase de „mici imonstruleti”, fabricate din cauciuc sau din lemn, cele mai folositoare fiind de obicei betele de ros. Jucaria este foarte importanta, de aceea ea nu trebuie sa lipseasca din preajma catelului, chiar daca acesta nu-i acorda la inceput prea multa atentie. Exista o singura regula care este necesar a fi indeplinita de catre jucarie: in nici un caz nu trebuie sa aiba forma lucrurilor pe care vreti sa le protejati de dintii micutului.

Citeste si:  Haggis scotian si jeleu de gutui

5.Exercitiu, exercitiu.. – este foarte probabil ca pricipala cauza a rosului excesiv de catre catelul dumneavoastra sa fie lipsa acuta de exercitiu. Stapanii au obiceiul sa nu-si scoata catelul la plimbare, mai ales cand sunt mici si nu au inca toate vaccinurile facute, ceea ce nu este neaparat rau. Cu toate acestea, cel mic are nevoie de exercitiu fizic regulat (si nu, saritul pe canapea nu se pune drept exercitiu). Puteti eventual sa amenajati in casa o „pista” de alergare si sa-l antrenati pe cel mic, aruncindu-i, de exemplu, o minge dupa care sa poata fugi.

Citeste si:  Supe de post

6.In final am lasat partea de corectare, cea mai grea si cea mai obositoare (pentru stapani, evident): pentru a indrepta comportamentul catelului in directia in care vrem sa evolueze, este necesar sa-l supraveghem cu mare atentie o perioada de timp si sa ne inarmam cu multa rabdare, deoarece nu va fi usor. Daca prindeti catelul in timp ce-si incearca coltisorii pe lucrurile interzise (adica orice nu este jucarie de ros), incercati sa indepartati obiectul respectiv, inlocuindu-l cu jucaria de ros. Daca animalutul va incepe sa roada la aceasta, premiati-l cu o bucatica de hrana, daca nu, incercati in continuare. In nici un caz nu trebuie agresat fizic sau psihic, deoarece nu veti reusi decat sa-l faceti sa se ascunda sau, si mai grav, sa dezvolte un caracter agresiv.

Foarte important: nu alergati dupa catel sa-i indepartati jucaria, pentru ca el poate intelege aceasta ca o forma de joaca sau ca o modalitate de atragere a atentiei, si va continua sa ne „agreseze’ lucrurile cu si mai multa aenergie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.