fbpx

Romul – mai mult decat alcool

Please select a featured image for your post

Sunteti uimiti de titlu? Ei bine, sa nu fiti! Timp de zeci de ani, Flota Regala a servit marinarilor ei ratii de congnac sau bere, care au fost inclouite treptate de rom, o data ce acesta a devenit atat de popular. Initial, comandorii s-au izbit de o problema care era logic ca urma sa apara: concentratia de alcool din rom era cu mult mai mare decat cea din bere sau cognac, asa ca, ratiile fiind la fel, marinarii au inceput sa fie mult mai veseli si mai indisciplinati decat s-ar fi asteptat comandorii lor. Pentru a tempera echipajul, tot comandorii au fost cei care au venit cu ideea salvatoare: au indoit romul cu putin zahar si suc de lamaie. O miscare de geniu am spune – asa au aparut primele cocktailuri pe baza de rom. In plus, chiar daca in mod inconstient, comandorii flotei engleze au mai rezolvat cu aceasta ocazie o alta problema foarte grava a echipajelor: imbolnavirea de scorbut, o boala asociata navigatului pe mare pe distante foarte lungi. Scorbutul este o boala ce apare in urma carentei acute de vitamina C, carenta frecventa la marinarii care stateau prea mult pe mare, timp in care orice fel de provizie de fructe si legume s-ar fi alterat.
Asa ca, o data cu introducerea obligatorie a sucului de lamaie in ratia de rom servita marinarilor englezi, a crescut aportul de vitamina C in alimentatia acestora si implicit a scazut dramatic numarul bolnavilor de scorbut. Astfel, cu ajutorul cocktailurilor pe baza de rom, flota engleza a devenit o forta de lupta cu adevarat puternica, dominand marile decenii la rand, acest fapt fiind demonstrat istoric de Batalia de la Trafalgar, unde flota engleza a nimicit-o pe cea francezo-spaniola.
Citeste si:  Cum prezentam catelului noul membru al familiei
Au trecut vremurile romului? Desi ratia de rom a ramas o componenta esentiala a alimentatiei flotei englezesti pana la 1970, popularitatea romului a inceput sa scada treptat dupa anii 1800, datorita faptului ca noile coloniii americane s-au extins din ce in ce mai mult in partea de vest, indepartandu-se de litoralul estic. Pe masura ce colonizarea s-a extins spre centrul continentului, productie de whiskey a devenit din ce in ce mai populara, in detrimentul celei de rom.
Citeste si:  Dietele urmate de Sandra Bullock si Brad Pitt
Revolutia franceza si-a adus si ea aportul la caderea suprematiei romului, promovand abolirea sclaviei pe motive umanitare. Incetul cu incetul toate tarile Europei au abolit sclavia, intr-un final si Statele Unite, iar asta a dus la declinul sigur al productiei de rom. Dar vremurile romului nu au trecut in totalitate, nici pe departe! Productia de rom, insa o varianta moderna a acesteia, care nu implica sclavia, este din nou pe val, oferind mii de locuri de munca locuitorilor insulele din Caraibe. Vanzarile de rom au crescut direct proportional cu interesul americanilor si europenilor pentru cocktailurile pe baza de rom. Hai sa recunoastem ca dintre toate tipurile de lichior, romul este de departe cel mai aromat si potrivit pentru diverse cocktailuri exotice.
Citeste si:  Pui cu legume coapte
O reteta foarte simpla pentru unul dintre cele mai savurate cocktail-uri pe baza de rom – Cuba Libre – este: 4 cuburi de gheata, 50 ml de rom, 100 ml de cola rece si sucul de la o lamaie verde, proaspat stors. Tot ce lipseste e o umbreluta si puteti ciocni un cocktail cu Jack Sparrow.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.