Please select a featured image for your post
A venit si vremea primelor dulciuri! In jurul varstei de 1 an, copilasul tau poate gusta cate putin din „bucuriile vietii”, insa tu trebuie sa fii foarte atenta care sunt primii pasi pe care ii face in lumea dulciurilor! Desi stiu ca iti e mult mai comod sa cumperi biscuiti sau fursecuri din comert, nu uita ca ele contin o gramada de E-uri si alte substante nu chiar potrivite pentru un stomacel fragil, asa ca de cate ori vrei sa ii oferi puiutului tau o gustare dulce, ia-ti timp sa i-o prepari tu insati. Atentie insa la frecventa acestor gustari, pentru ca nu iti doresti cu siguranta un copilas obez. Obezitatea nu tine atat de aspecul fizic neplacut, pentru ca acest aspect este usor tolerat la copii, insa ii afecteaza sanatatea si ritmul de dezvoltare. Asa ca, limiteaza numarul dulciurilor si oferai-le cu moderare.
O alegere tot timpul la indemana – jeleul de fructe
Jeleul de fructe este foarte indicat in primul rand pentru ca nu contine foarte mult zahar si in al doilea rand pentru ca este preparat in casa, cu ingrediente naturale. Poti folosi orice fruct si orice compot de fructe.
Ai nevoie doar de un plic de gelatina, de cantitatea de suc de fructe sau de compot indicata pe ambalaj si fie fructele din compot, fie fructe proaspete. Inmoi gelatina in putina apa, iar dupa ce se umfla, o pui la topit in bain-marie impreuna cu sucul de la compot. Nu lasa gelatina sa fiarba, pentru ca nu se va mai intari. Cand jeleul este gata, se toarna peste fructele proaspete sau din compot si da putin la rece, pana cand se prinde.
Pentru copilasi, jeleul de fructe este un deliciu in primul rand pentru ca exerseaza mancatul cu lingurita (si tu datul pe jos cu mopul) si in al doilea rand pentru ca jeleul colorat este foarte distractiv prin simpul fapt ca e… colorat! Pentru jeleu visiniu, foloseste compot de visine fara samburi, pentru jeleu roz, foloseste zmeura, pentru jeleu galben foloseste compot de piersici, pentru cel albastru, foloseste afine sau coacaze. Nu-i asa ca e distractiv sa fii mamica?
Spuma de visine
Spumele colorate de fructe sunt un alt deliciu in meniul pentru prichindei. Poti inlocui visinele si cu alte fructe, in functie de preferintele piticului tau – mere, piersici, banane. De altfel, spumele de fructe sunt varianta ideala pentru a-i da fructe pe care nu le mananca in mod obinuit. De ce? Pentru ca sunt pisate si nu stie ce e in spuma!
Ai nevoie de o ceasca de visine fara samburi, spalate foarte bine, o lingurita de gris, o lingutrita de zahar, o cescuta cu apa.
Treci visinele printr-o sita marunta, folosind o lingura de lemn pentru a stoarce tot sucul – pe care il dai la rece si pulpa – pe care o pui la fiert impreuna cu apa si zaharul. In urma fierberii va rezulta un sirop, pe care il dai din nou la foc mic si torni grisul in ploaie, amestecand in continuu cu o lingurita sau un tel in miniatura. Spuma se raceste prin amestecarea cu telul, inca 5 minute dupa ce o iei de pe foc. La sfarsit se adauga sucul de visine pastrat la rece. Sucul fie se omogenizeaza cu spuma, fie il torni peste spuma ca un toping.